• OMX Baltic−0,42%300,01
  • OMX Riga−0,06%892,98
  • OMX Tallinn−0,6%2 068,62
  • OMX Vilnius0,24%1 202,47
  • S&P 5000,08%6 202,98
  • DOW 30−0,28%44 371,53
  • Nasdaq 0,47%20 297,29
  • FTSE 100−0,32%8 757,29
  • Nikkei 225−0,56%39 762,48
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%92,64
  • OMX Baltic−0,42%300,01
  • OMX Riga−0,06%892,98
  • OMX Tallinn−0,6%2 068,62
  • OMX Vilnius0,24%1 202,47
  • S&P 5000,08%6 202,98
  • DOW 30−0,28%44 371,53
  • Nasdaq 0,47%20 297,29
  • FTSE 100−0,32%8 757,29
  • Nikkei 225−0,56%39 762,48
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%92,64
  • 28.10.03, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Toit vali vastavalt ürituse stiilile

Väga tihti korraldatakse üritusi, kus toit ja ürituse stiil ei lähe omavahel kokku. See on kivi nii tellija kui ka toitlustusfirma kapsaaeda.
Väga rumal on tellida söök, ilma et väga täpselt teaks ürituse stiili, eesmärki ja külaliste ringi. Kõige kindlam on lasta teha näidissuupisted. Päris jube on vaadata, kui pidulikul vastuvõtul peavad kaunid daamid sööma tikuga suuri võileibu.
Väga tihti eksitakse ka nõude valikul. Kuigi pakutakse korralikku toitu ja veini, on toidunõud valesti valitud ning puudub veinihoidja. Katsu siis hoida ühes käes taldrikut, samal ajal teises käes veini ja siis veel süüa.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Stiilipeod on catering-firmadele kõige suuremaks katsumuseks. Menüü peab sobima kokku peo stiiliga, ruumide kujunduse ja külaliste riietusega. Näiteks punased, sinised, kollased jne joogid on stiilipidudel igapäevane nähtus. Kes aga suudaks külalisi ?okeerida menüüga, mis koosneb ainult lumivalgetest toitudest.
Stiilipidudel tellitakse kõige rohkem rahvustoite ? Vene, Mehhiko jne ? ning teatud ajastut iseloomustavaid toite ? nt keskaja stiilis.
Need üritused algavad esimeste soojade ilmadega ja lõppevad sügisvihmadega. Kuna piknikud toimuvad kindlasti õues, siis tuleb menüü juures arvestada ilmaoludega. Kuuma suvepäeva menüü peaks kindlasti erinema sügisel peetava peo menüüst. Piknikul on oluline, et toit saaks kindlasti varju alla, sest kuum päike, vihm või tuul võib rikkuda toidu välimuse. Piknikul saab hästi mängida ka hooaja saadustega ? suvel maasikad ja sügisel seened, ploomid jne. Menüüs on peaaegu kohustuslikus korras grillimine. Joogid on üldjuhul väikse alkoholisisaldusega. Kanget alkoholi pakutakse ainult halva (külma) ilma korral.
Sellist laadi üritused on kindlasti ühed kõrgetasemelisemad üritused üldse. Enamasti on sellistel üritustel on kindel algus ja lõpp. Vastavalt menüüle ja serveerimisele saab vastuvõtud jagada kolmeks. Bankett tähendab laua taga istumist koos osalise, täis- või protokollteenindusega. Püstijala- ehk fourchette-vastuvõtu puhul on toit serveeritud selliselt, et külaline saaks hakkama ainult kahvliga. Lõpuks tuleb kokteilivastuvõtt, mis toimub samuti püstijala, kuid pakutakse suupisteid, medaljone või kanapeesid (klassikaline tikuvõileib). Viimast varianti suupisteid võib kasutada nii kandikult pakkumiseks kui ka lauale serveerituna või kombineeritult. Oluline on, et suupiste peab mahtuma ühe ampsuga suhu.
Avamisüritus algab tavaliselt lindi läbilõikamisega. Menüü varieerub tavaliselt lihtsast vahuveini pakkumisest ja suupistetest kuni rikkaliku buffet?ni. Toimumise aeg on tavaliselt 14?17. Stiililt on tegemist piduliku üritusega.
Presentatsiooni erinevuseks on see, et tutvustatakse uut teenust või toodet ja pärast toimub väike vastuvõtt. Menüü on üldiselt kergemat laadi ja üritus toimub püstijala. Mõnikord tutvustatakse mingit söödavat toodet, siis on tavaline, et catering-firma kasutab seda toodet oma menüüs. See muudab ürituse huvitavamaks.
Konverents algab toitlustajale tavaliselt kohvipausiga (toimuvad teatud intervalli järel terve konverentsi aja). Tihti pakutakse ka lõunat. Mõnikord lõpeb konverents piduliku vastuvõtuga.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 14 p 15 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele