• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Betoonelementidest baashall ? kindel ja kallis

  Betoonist katuse- ja seinaelementidest moodulhalle on Rootsis ehitatud juba kümmekond aastat, Eestis valmib Tallinna linnapiirile Tänassilma tehnoparki kolmas selline. Baashalli tellija Jüri Zoova ASist Overok ütleb, et hoone konstruktsiooni valikul sai määravaks turvalisuse argument. ?Äärelinnas, kus on vähe liiklust, on oluline kaitsta laohoonet kiire rünnaku vastu,? ütleb Zoova.
  ?Vanade hoonete rekonstrueeritud pinnad ei vasta nõuetele ? töötajad ootavad paremaid olmetingimusi ning ka logistiliselt jäävad hoonete konstruktsioonilahendused nõrgaks,? toob ASi E-Betoonelement müügi- ja marketingidirektor Liivo Leismann välja betoonist baashallide eeliseid.
  Konstruktsioonielementidest ehitatud suurim baashall on 85 000 m² ning see asub Rootsis. Eesti esimene baashall on 4000 m² suurune ning selles avaras ruumis on põrandapinda lõhestamas kokku vaid kaheksa posti.
  Eesti esimese baashalli projekteerinud Tõnis Tarbe sõnul saab tänu betoonelementidele ehitada sileda laega suurealalisi konstruktsioone. ?Tulepüsivus on parem kui teistel konstruktsioonidel,? nimetab Tarbe, miks peaks baashalli näiteks teraskonstruktsiooniga hallidele eelistama.
  Tõnu Soodla, Tänassilma tehnoparki haldava Mergo Holding OÜ juhatuse liige, ütleb, et betoonhalli ehitamine ei ole kõige odavam ettevõtmine. ?Tänassilma Tehnopargi piirkonda betoonhallid sobivad hästi, sest siinne pinnas on tavalisest tugevam sinine paas,? selgitab ta. Sohu vundamenti ehitada ei ole mõttekas, see oleks raha tuulde loopimine, on Soodla veendunud.
  Pehme pinnase puhul tuleb odavam, kui ehitada kergest villapaneelist metallkarkassil hoone. ?Samuti ei ole ilmselt mõtet ehitada betoonist külmhalli,? arvab Soodla.
  Kergpaneele tootva Rannila projektimüügiinsener Kaupo Pertel nimetab kergpaneelide suurima eelisena nende kaalu ja võrreldes betoonelementidega ka tagasihoidlikumat töömahtu. ?Tehases lõplikult viimistletud elemendid monteeritakse ehitusplatsil, töökäik ei ole keeruline, paneelid on kergemad ja ei eelda suure tõstejõuga masinaid. Ka kogenematul ehitajal on eksida raske,? loetleb Pertel.
  ASi Overok baashall Tänassilma tehnopargis valmib aastavahetuseks. Potentsiaalsete rentnike huvi on juba praegu suur. Varga- ja tulekindel ehitis on ka logistiliselt hea asukohaga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.