Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa loodab töötavatele naistele

  Viimaseid Brüsseli teateid lugedes on kindel, et õhtumaade renessanss sõltub naistest.
  Euroopa teravaim probleem on elanike vananemine. Kardetakse raskusi tervishoiu ja pensionite rahastamisega, kui Euroopa 1960. aastate beebibuumi jooksul sündinud mõneteistkümne aasta pärast tööturult lahkuvad. Eestis on rahvastiku vananemine põletavamgi probleem, sest meil jääb sündimus Euroopa Liidu (EL) keskmisele alla.
  Septembris avalikustas Euroopa Komisjon uurimuse, kus naiste tööle suunamises nähakse abi rahvastikuprobleemi lahendamises. Kui 15-64-aastastest meestest on Euroopa maades tööga hõivatud keskmiselt 73 protsenti, siis samaealistest naistest ainult 54 protsenti. Kui naiste osalus tööelus tõuseb, kompenseerib see osaliseltki tööealiste üldarvu languse.
  Eriti oluline võiks naiste töölesuunamine olla Itaaliale, kus rahvastiku vananemine toimub lähiaastatel järsemalt kui teistes liikmesriikides. Itaalia, Kreeka ja Hispaania ongi ainsad liikmesriigid, kus töötavate naiste osa on alla 50 protsendi (40 ja 42 protsendi vahel). Erandina on suhtumiste muutumisest juba abi Rootsil, kus 2001. aastal oli naiste tööhõive (70 protsenti) pea samal tasemel meeste omaga (73 protsenti). Rootsist vaid veidi suuremad vahed soolises hõives on Taanis ja Soomes.
  Eurostati andmeil oli Eesti naiste tööhõive 2001. aastal 57 ja meestel 65 protsenti (juuresolevas graafikus on kasutatud Eesti Statistikaameti andmeid). Euroopa keskmisest madalam koguhõive on tingitud nii kõrgemast tööpuudusest kui ka vanemaealiste väiksemast rakendamisest. Siin aitaks ümberõpe ja täiendkoolitus, milles osalejate suhtosa poolest me ELi liikmesriikidele pea kaks korda alla jääme. Naiste töölemeelitamise vajadus näitab jutte võrdsest kohtlemisest ning paindlikust tööajast uues valguses. Eurostati andmed näitavad seost naiste hõive ja paindliku tööaja kasutamise vahel.
  Eurostati andmed ei näita otsest seost võrdse tasu ja naiste töölemineku vahel. Näiteks Itaalias, kus naisi tööl vähe, on nende tasu peaaegu meestega võrdne, kuid kõrge hõivega Rootsis ja Soomes makstakse naistele meestest umbes 20 protsenti vähem. Nagu demograafilisest katastroofist päästmisest veel vähe oleks, langeb naiste õlule ka Euroopa majanduse taaskäivitamine. Teadupärast oli Teise maailmasõja järel Euroopa areng üle 30 aasta USA omast kiirem, kuid 1990. aastatel on mahajäämus ameeriklastest taas pidevalt suurenenud. Stagnatsiooni põhjust nähakse muuhulgas selles, et Euroopa panustab teadusuuringutesse ameeriklastest vähem, umbes 1,9 protsenti SKTst.
  USAs on see näitaja 2,7. 1999. aasta Lissaboni Ülemkogu seadis sihiks muuta Euroopa kõige kiiremini arenevaks majanduspiirkonnaks, suurendades teadusele mineva raha osa 2010. aastaks 3 protsendini SKTst. Lissaboni kasvuinitsiatiiviga seoses esitles Euroopa Komisjon üle-eelmisel nädalal uurimust, mis toonitab vajadust kaasata naisi rohkem teadusuuringutesse. ?Naised on tähelepanuta jäänud ressurss tööstusuuringuteks. Euroopa tööstuses töötava poole miljoni teadlase seas on naisi vaid 15 protsenti,? ütles Euroopa Komisjoni teadusuuringute volinik Philippe Busquin.
  Komisjoni tellitud uurimus toob eeskujuks USA firmad Pfizeri ja Procter & Gamble, kus naisteadlasi toetatakse paindlikku tööaega pakkudes ja nende karjäärihuve arvestades.
  Ent ootustega seondub ka vastutus. Eelneva põhjal peaks selge olema, kes süüdi on, kui Euroopa plaan Ameerikat kinni püüda ei õnnestu. Cherchez la femme, ütlevad prantslased.
 • Hetkel kuum
Statistikaamet vastab kriitikale: kuidas kujuneb elektrihinnaindeks?
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pindi näeb kinnisvaras virgumise märke
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.