Kadi Heinsalu • 5. november 2003 kell 22:00

Pindmaale heideti ette musta kava puudumist

Wõro Kommertsi senine juht Aigar Pindmaa sai ametist ootamatult lahti teisipäeval. Lembit Ülper rääkis, et eile peeti ettevõttes erakorraline nõupidamine, kuhu olid kutsutud kõik võtmeisikud ja ettevõtte uus juht Jana Võrk. Otsus oli, et esialgu struktuurimuutusi ei tule, vaid eesmärk on kaasajastada üldist juhtimisstruktuuri, et edukalt töötada ELi tingimustes. ?Planeerimine, aruandlus, riskid,? loetles Ülper. ?Muus osas pole muutusi plaanis, seda enam, et ettevõtte töötab kasumiga.?

Eelmisel aastal Wõro Kommertsi käive ja kasum pisut kahanesid, olles vastavalt 177 miljonit ja 16 miljonit krooni võrreldes 2001. aasta 190 miljoni ja 18,4 miljoni krooniga. Ülperi sõnul jääb tänavune kasum eelmise aasta tasemele ja näiteks oktoobri tulemus on eriti hea. Rakvere Lihakombinaadi järel on Wõru Kommerts turuosalt teine lihatööstus Eestis.

Aigar Pindmaaga ei õnnestunud teist päeva kontakti saada.

Lihatööstusest kolmandikku omavale Pindmaale heitis nõukogu esimees ette, et ta juhtis ettevõtet ainuisikuliselt ega arvestanud eriti teistega. ?Ratas ikka võnkas,? lausus Ülper.

Uus juhatus pannakse kokku konsultatsioonifirma PW Partnersi abil, kellega nõukogu sõlmis lepingu. Ka Jana Võrk on selle firma palgal ja ehkki tal pole lihatööstuse kogemust, hindas Ülper teda kogemustega juhiks, kellele konsultatsioonifirma vajalikku kaasabi osutab. Samas ei nimetanud Ülper tegevust saneerimiseks.

Ülper rääkis, et esindab enamusomaniku, väliseestlase Ivo Mölteri pärijaid ja tundis juba ammugi muret, et ettevõtte tulevikuga ei tegeldud piisavalt. Ta ei olnud rahul, et Pindmaa ei teinud vajalikke stsenaariume juhuks, kui turuolukord muutub lihatööstusele kahjulikumas suunas, näiteks kui keelustatakse kondilihamassi kasutamine toodetes.

Wõro Kommertsi võimalik müük Soome Atria lihatööstustele ei ole Pindmaa lahtisaamise peapõhjus, ehkki ka see oli üks põhjusi, miks nõukogu juhti vahetada otsustas.

Ülperi sõnul ei olnud Pindmaast korrektne üldsuse ees, ka Äripäevas ilmunud artiklis rääkida võimalikust müügist, mida ei pruugi toimudagi. ?Hetkel ei ole langetatud mingit otsust. Ei ole ka põhjust müüa, miks peaks?? küsis Ülper. ?Jätkme elu nii, nagu on.?

Hetkel kuum