Kristina Traks • 11. november 2003 kell 22:00

Öselit juhtiv Kuldar Leisi meeskond kaotab töö

Senistest omanikest ei jätka ühinenud ettevõttes juhatuse esimees Kuldar Leis, müügidirektor Silver Kaur, turundusjuht Katre Kõvask, tootmisdirektor Margus Mals ning nõukogu esimees Toivo Alt. Ettepanek jätkata tööd A. Le Coqis on tehtud kahele Ösel Foodsi senisele juhatuse liikmele ning omanikule ? finantsjuht Tiina Loodile ning laborijuhataja Margit Pillile.

Kuldar Leis ütles, et ta oli töökoha kaotamisega arvestanud. ?Oli küll juttu erinevatest töö jätkamise variantidest, kuid need sumbusid kuidagi ära,? ütles Leis. ?Mingil juhul ei tahaks ma aga pikendada ÄP ?varumeeste? nimekirja ? olen positiivselt meelestatud ja ka pere ootab ammu, millal saame koos puhata.?

Leis rääkis, et ta pole jõudnud veel mõelda, kas hakkab otsima endale palgatöötaja kohta või alustab otsast peale mingi oma äriga. ?Võib-olla teeme Öselist lahkuma pidanud meeskonnaga midagi koos,? sõnas ta.

Tehingut A. Le Coqiga pidas Leis võrdväärselt heaks tehingutega, kui Ösel müüs Linnuse Kalja kaubamärgi Coca-Colale ning kevadist tehingut, kui Leis ning veel viis Öseli tippjuhtkonna liiget ostsid 75 protsenti Öseli aktsiapakist Carl-Erik Sundbladilt. Praeguse tehingu hinda pooled ei avalikusta, ajakirjanduses on spekuleeritud numbritega suurusjärgus 160 miljonit krooni.

A. Le Coqis jätkab tööd enamik Ösel Foodsi töötajatest. Kogu mittealkohoolsete jookide ? karastusjoogid, mahlad, mahlajoogid ? tootmine on A. Le Coqi juhatuse esimehe Tarmo Noobi kinnitusel plaanis koondada praegusesse Ösel Foodsi tehasesse Tartu lähistel. ?Eesti tarbija jaoks ühinemine olulisi muutusi kaasa ei too. Nii Aura kui ka A. Le Coq jäävad ühinenud ettevõtte põhibrändideks, mida arendatakse eraldi hoogsalt edasi,? ütles Noop. ?Ettevõtete põhistruktuurid konsolideeritakse jaanuari alguses. Senine Ösel Foods keskendub tootmisele ja tootearendusele.?

Konkurentsiamet pani A. Le Coqi ja Ösel Foodsi ühinemisele ühe piirangu, mille kohaselt A. Le Coqi siidritoodangu maht peab pärast ühinemist jääma sarnasele tasemele 2003. aasta A. Le Coqi ning Ösel Foodsi konsolideeritud siidritootmise mahuga.

Saku Õlletehase juhatuse esimehe Cardo Remmeli sõnul ei ole endiste konkurentide A. Le Coqi ja Ösel Foodsi ühinemise näol tegu lihtsa ühinemisega, vaid koondumisega. ?Ühinejad muutuvad konkurentsiseaduse mõttes turuvalitsejaks mitmete jookide, nagu siider ja long drink, turul,? ütles Remmel. ?Oluline oleks koondumise korral tähelepanu pöörata sellele, kas tekkiva turgu valitseva seisundi korral on tagatud efektiivne konkurents kaubaturul.?

Ösel Foodsi tänavuse aasta 10 kuu käive oli 182 miljonit krooni, ärikasum 30,5 miljonit krooni. Firma selle aasta käibe prognoos on 210 miljonit krooni ning ärikasumi prognoos 33 miljonit krooni.

Soome kontsernile Olvile kuuluva ASi A. Le Coq omanduses on peale Tartu Õlletehasele Läti õlletehas Cesu Alus ja Leedu õlletehas Ragutis AB. A. Le Coqi grupi ettevõtete käive 2003. aasta esimesel poolel oli 297 miljonit krooni. A. Le Coqi ja Ösel Foodsi käesoleva aasta üheksa kuu konsolideeritud käive oli 499 miljonit krooni.

Hetkel kuum