Enn Tosso • 16. november 2003 kell 22:00

Eesti esimese kinnisvaraguru tiitliga pärjati juristid

Reedel kinnisvaraguru 2003 valimistele on kogunenud suures osas meesterahvad, kelle palged on vein ja kenad tantsijatarid mõnusalt õhetama pannud.

Kinnisvaraärimeeste ärijutud on soikunud ning pilgud koondatud lavale. Nõnda publiku tähelepanu võidetud, algab ametlik üritus ja lavale astub Kinnisvaramaaklerite Koja juhatuse esimees Jaanus Laugus, et pärjata aasta mainekaim maakler. Ta sõnab, et Maaklerite Koda loob seekord pretsedendi ning valib parima maakleri oma liikmete hulgast. Laugus poetab Henry Fordi mõttetera, et rikkus pole saavutatav, kui seda taga ajada, et rikkus on vaid meeldiv kõrvalprodukt ning kuulutab, et mainekamaks maakleriks on valitud Mart Saa ERI Kinnisvarast. Kingiks saab mainekas maakler raamatu ?Kuidas kinnisvara abil jõukaks saada.?

Järgmisena kuulutavad ka Eesti Kinnisvara Hindajate Ühing ning Eesti Haldajate ja Hooldajate Liit välja omad võitjad.

Hetke pärast rivistuvad lavale kõik kinnisvaramaailma neli alaliitude juhti: Tõnis Rüütel, Jaanus Laugus, Jüri Kröönström ja Tambet Tiits, et kuulutada välja Eesti esimene kinnisvaraguru. Pinge tõuseb. Hetke pärast selgub, et kinnisvaraguru kõrgesti austatud tiitli saab terve grupp inimesi, nimelt asjaõigusseaduse ja kinnistusraamatu loojad. Need on inimesed, kelleta poleks olemas tänast kinnisvaraturgu. Töögrupist on kohal kaks auväärt juristi: justiitsministeeriumi kantsler Priidu Pärna ning Rein Tiivel.

Tiiveli sõnul on suur asi, et peeti meeles seaduse tegijaid, tavaliselt need unustatakse. Ta märgib, et teda on viimase kümne aasta jooksul kaks korda töölt koondatud: maa-ametist ja justiitsministeeriumist.

Värsked gurud ning alaliitude juhid kogunevad hetke pärast laua ümber, et vastsete sündmuse üle mõtteid vahetada. Priidu Pärna märgib, et kinnisvara pole seaduse järgi tegelikult ülepea olemas. Ent lohutab kohe, et juriidiline ja tavakeel ei peagi alati kattuma. Keskustelu suundub kinnistusraamatu loomise ja tähtsuse radadele. Tõnis Rüütel meenutab, et 1991 kuni 1993 aastani sai Eestis maad müüa suulise lepingu alusel. Tiivel meenutab, et kümne aasta eest taheti algselt taaskasutusse võtta esimese vabariigi aegne kinnistusraamat. Ta rõhutab, et kui see oleks juhtunud, oleks tulnud suur segadus, sest enne sõda jäeti kanded suure riigilõivu tõttu pahatihti tegemata ning raamat oli ebatäpne.

Jutt kaldubki seaduse kurioosumitele, näiteks keelab Eesti asjaõigusseadus öösiti ilma loata võõral maal viibimise. See seadusepügal on üle võetud Louisiana seadustest, mis mõeldud metsiku lääne karjavaraste ohjeldamiseks.

Peagi avanevad Bonnie & Clyde uksed ööklubi külastajatele ning kinnisvara suurärimehed ja gurud sukelduvad klubi ööellu.

Hetkel kuum