Virkko Lepassalu • 19. november 2003 kell 6:56

Raadio Vaba Euroopa: koalitsioonileping pole pühakiri

Eestis on valitsuskriis ning praegune koalitsioonilepe on kehtetu ka juhul, kui Rahvaliit oma nõudmistest taganeb, kommenteeris Raadio Vaba Euroopa (RVE).

Samas on see vastavuses ühiskonna ootustega ning pakub võimaluse asju selgemaks rääkida mitte pelgalt parteipoliitika, vaid pigem tulevikusuundumuste taustal.

Valitsuskriisid on nagu külmetushaigused, mis tulevad ootamatult. Eriti siis, kui pakasega palituta ja paljapäi ringi luusida. Sama ootamatu oli Res Publicale ja Reformierakonnale ka Rahvaliidu esmaspäevane avaldus, milles nõuti koalitsioonileppe ümbervaatamist ning raha ümberjagamist.

Tulemus ? järekordse Eesti valitsuse aeg on ümber saanud. See ei tähenda, et pole võimalik ka samade partneritega jätkata. Aga igal juhul mitte sama koalitsioonileppega. Kuigi seda on püütud välja mängida kui pühakirja, millest taganemine võrdub reetmisega.

Koalitsioonilepe ongi RVE arvates üks selliseid dokumente, mida tuleb aeg-ajalt ümber teha. Vastavalt sellele, mis ümberringi toimub. Tavakodanik ei pea selle peensustesse süüvima. Ent kui poliitik vaatab läbi paksude prillide vaid pabereid ja allkirju ega märka, mis samal ajal tänavatel toimub, oleks tal aeg ametit vahetada.

Hetkel kuum