ÄP fototoimetus • 20. november 2003 kell 22:00

Aasta pole Securitas AB aktsionäridele õnne toonud

66 miljardi Rootsi krooni (115 miljardi Eesti krooni) suuruse aasta käibega kontsern tegutseb rohkem kui 30 riigis (peamiselt Euroopas ja Ameerikas). Tegevuse jagunemine kahe kontinendi vahel on tingitud peamiselt ülevõtmistest päritud turgudelt.

Nimelt võeti 1999. aastal üle USA 1850. aastal Chicagos asutatud Pinkerton ja aasta hiljem USA suuruselt teine turvakompanii Burns International. Üheksakümnendatel aastatel osteti üles aktiivselt Euroopa turvafirmasid, kaasa arvatud Eestis. Töötajaid on kokku üle kahesaja tuhande, ehk Eesti oskaal on vaid 3 promilli.

Securitas AB turuväärtus on veidi alla 34 miljardi Rootsi krooni (60 miljardit Eesti krooni) ehk enam kui kaks Hansapanka. Securitase aktsial pole viimasel ajal hästi läinud. Aasta algusega võrreldes on aktsia hind langenud 10,6 protsenti, aastaga on aktsiad kaotanud 26 protsenti oma väärtusest. Börsile läks kompanii 1991. aastal ja kuulub sellest ajast ka Stockholmi börsi 30 enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist peegeldava OMX-indeksisse ning mitmesse Euroopa aktsiaturgu iseloomustavasse indeksisse. Tütarfirma juhid emafirma aktsiaid ei oma ja ei tunne nende vastu ka huvi. On mõistetav, et Eesti aktsiad tunduvad atraktiivsemad, samas aga näitab see seda, et tütre juhtidel erilist usku emasse ei ole.

Autor: ÄP

Hetkel kuum