Peeter Stamberg • 25. november 2003 kell 8:20

USA aktsiaturgudel: tavapäraselt tugev nädal algas ralliga

Tänupühade eelne nädal on tavapäraselt USA aktsiaturgudel tugev, eile tegid peamised indeksid läbi tugeva tõusu.

Huvi USA aktsiate vastu aitas suurendada dollari tugev tõus peamiste valuutade vastu. Investorid ostsid aktsiaid ka tugevate majandusandmete ootuses.

Tehnoloogiaettevõtete rikas Nasdaqi koondindeks <GR#US.^IXIC>rallis üles 2,81%, 1947,14 punktile. Reuters kirjutas, et tegemist oli suurima ühepäevase tõusuga alates selle aasta 7. juulist. Dow Jonesi tööstuslik keskmine <GR#US.^DJI>kerkis 1,24%, 9747,79 punktile ja S P 500 indeksi <GR#US.^SPC>väärtus kasvas 1,62%, 1052,08 punktile.

?Me näeme rallit enne tänupühasid,? ütles Global Partners Securitiese strateeg Peter Cardillo CBS MarketWatchile. Cardillo sõnul on tänupühasid sisaldav nädal aktsiaturgudele traditsiooniliselt tugev. Strateegi sõnul võib Dow indeks aasta lõpuks saavutada 10 000 punkti taseme.

Kuigi see nädal on kauplemise poolest tavapärasest lühem, sest neljapäeval on tänupühade tõttu turud suletud ja reedel lõpetatakse kauplemine tavapärasest varem.

Täna avaldatakse korrigeeritud kolmanda kvartali majanduskasvunäitaja, jaemüügi andmed ja tarbijausaldusindeks. Kolmapäeval selguvad kestvuskaupade tellimuste ja tööturu näitajad.

?Majandusandmete poolelt on see nädal väga tihe. Majandusuudised on viimase neljal-viiel kuul olnud tõusu toetavad,? ütles investeerimispanga Morgan Stanley plokktehingute üksuse juht David Memmott Reutetrsile. ?Vähemalt 90 protsenti numbritest on olnud väga positiivsed, seega turg ei eelda ka nüüd kehvemaid tulemusi.?

Dow indeksis tegi suurima tõusu läbi maailma suurim pooljuhtide tootja Intel. Ettevõte teatas, et on loonud testkiibid, milles kasutatakse uue põlvkonna nanotehnoloogiat. Inteli aktsia tõusis 3,53%, 33,46 dollarile.

Meediagigandi Time Warneri aktsia kerkis 2,06%, 15,87 dollarile. Tõusu taga oli teade, et firma müüb oma muusikaüksuse 2,6 miljardi dollari eest, mis aitab kahandada kompanii võlakoormat.

Finantsjuhi ja endise õhujõudude ametniku vallandamisest teatanud Boeingu aktsia oli kauplemispäeva alguses üle 2% miinuses, kuid päeva lõpuks jõudis hind pea samale tasemele kus reedel lõpetati. Boeingu aktsia sulgus 38,89 dollaril ehk 0,08% plussis.

Investorite üldist optimismi aktsiaturgude suhtes näitas ka finantsgrupi UBSi poolt arvutatav investorite optimismi indeks. Antud indeks kerkis novembris 24 punkti võrra 93 punktile ehk viimase 20 kuu kõrgtasemele, vahendas CBS Marketwatch. Indeksi tõus näitab, et investorite usk on kasvanud nii USA majanduse taastumise kui ka lühiajaliste investeeringute suhtes.

Hetkel kuum