Ülo Toomsalu • 4. detsember 2003 kell 6:04

EPL: Vedurijuhid nõuavad streigiga kolmandiku võrra palka juurde

Vedurimeeste ametiühing kutsus Edelaraudtee vedurijuhte õpetajate streigiga ühinema, nõudes sellega vedurijuhtidele 35protsendilist palgatõusu.

Eesti Päevaleht kirjutab, et Edelaraudtee juhatuse esimees Henn Ruubel luges eile hommikul üllatusega Tondi depoo punanurka riputatud vedurimeeste ametiühingu kuulutust, mis kutsub vedurijuhte ühinema õpetajate toetusstreigiga täna hommikul kella 8?9. ?Toetame TALO õiglasi nõudmisi ning Edelaraudtee vedurijuhtide 35protsendilist palgatõusu,? seisis kirjas.

Ruubeli hinnangul ässitab ametiühing vedurijuhte üles, nii suure protsendiga palgatõusunõudest polnud ta siiani sõnagi kuulnud. ?Siin on kaks asja. Õpetajate streik on suunatud riigi vastu ning eraettevõtjad ega ka meie reisijad ei peaks saama selle pärast kahjustatud,? lausus ta. ?Edelaraudtee ametiühing teatas, et nemad streigis ei osale. Meil jäigi arusaamatuks, miks vedurijuhid streigis osalevad.?

Palgaläbirääkimiste sidumine toetusstreigiga on Ruubeli sõnul ebaseaduslik.

Vedurimeeste ametiühingu esimees Heino Rüütel kinnitas, et tegemist pole vedurijuhtide streigile õhutamisega. ?Kindlasti mitte,? ütles ta.

Rüütli sõnul oli palgatõusu viide üleskutsesse kirja pandud, juhtimaks tähelepanu haridustöötajate ja vedurimeeste probleemide sarnasusele.

?Vedurimeeste palgad tõusid meil 2001. aastal, see on üks vähestest töötajate gruppidest, kes üldse palku juurde sai või on saanud pärast erastamist,? ütles Ruubel. ?Meie vedurijuhi keskmine palk on ligi 8400 krooni ega erine oluliselt vedurimeeste palgatasemest vabariigis,? ütles Ruubel.

Hetkel kuum