Kaido Einama • 11. detsember 2003 kell 22:00

Vaated lennukiaknast

Ligi kümne kilomeetri kõrgusel lendavast reisilennukist näeb maailma hoopis teistmoodi. Euroopa kohal lennates näeb maastik välja nagu erinevatest rohelistest ja pruunidest tükkidest kokku õmmeldud lapitekk. Ameerikasse lennates ületab lennuk igijääga kaetud Gröönimaa ja Põhja-Kanada, kus lumiseid mägesid ja jäätunud järvi võib aasta läbi imetleda. Kõrbest üle lennates meenutab vaatepilt justkui mõnd teist planeeti, pilvedesse sukeldudes aga on iga kord vaatepilt hoopis isesugune.

Aeg on kontinentidevahelisel lennul samuti suhteline mõiste. Lennates läände ei näe kunagi päikeseloojangut, päike ripub kangekaelselt akna taga sel kõrgusel, kuhu ta startides jäi.

Itta, päikesele vastu lennates aga kaob öö või päev mõne tunniga ja näha saab kohe uut tõusu või loojangut.

Hetkel kuum