Kristina Traks • 22. detsember 2003 kell 22:00

Riigiasutustel ostubuum ka tänavu

Peaminister Juhan Parts manitses tänavu riigiasutusi mitte kulutama raha lihtsalt kulutamise pärast. Raha on aga ?üle? tänavugi kümneid miljoneid kroone ning kontoritarvete müüjate sõnul kulutatakse maksumaksja raha ikka sama laial joonel kui igal aastal.

Dateli jaemüügi osakonna juhataja Mai Valdma ütles, et ka tänavu detsembris on müük riigiasutustele suurenenud. Tavalise kuu müügist on Valdma sõnul Dateli detsembrimüük 15?30 protsenti suurem ning müügi kasv tuleb peamiselt just riigiasutuste aastalõpu kulutustest. ?Ostetakse koopiapaberit, toonereid, tinte,? kirjeldab Valdma. ?Oluline on ka, et saaks arve veel vanasse aastasse.?

Ka Büroomaailma kauplusteketti opereeriva ASi Infotark müügi- ja marketingidirektor Kristine Ross sõnab, et riigiasutused kulutavad hoogsalt raha. ?On neid, kes üritavad kulutada ära kogu raha ? küsitakse arve ette ning kaupa ollakse valmis kätte saama hiljem,? ütleb Ross. ?Muidugi on ka neid, kel tundub raha vähe olevat, kuid üldiselt tundub, et üleskutse mitte kulutada ei ole mõjunud.?

Rossi sõnul ostavad riigiasutused tavalisi kulumaterjale, nagu paberit, registraatoreid, arhiivikarpe, kuid võetakse ka kallimaid asju, nagu tahvleid ja mööblit. ?Arvutite massilist ostmist pole, ilmselt need ostetakse ikkagi kõik riigihangetega,? lisab ta.

Ootuspäraselt oli detsembri keskpaigaks kõige lähemal eelarve täitmisele rahandusministeerium. Sise- ja kaitseministeeriumil oli aga samaks ajaks riigieelarve kassalise täitmise aruande täitmise järgi kulutatud vaid veidi üle poole terveks aastaks ette nähtud rahast. Enamik asutusi, kellelt Äripäev küsis eelarve kehva täitmise kohta, väits, et andmebaas annab hoopiski valesid andmeid.

Kulutamata oli ministeeriumitel eelmise nädala lõpu seisuga ka hulk majandamiskuludeks mõeldud raha. Näiteks põllumajandusministeeriumil oli kulutamata veel 13 protsenti ehk 9 miljonit krooni. Asutuse eelarvebüroo juhataja Marika Kongase sõnul on sõlmitud ca 300 töövõtulepingut tööde tellimiseks, millest suuremal osal on täitmise tähtajad detsembrikuus ja kuuluvad veel seega tasumisele.

Keskkonnaministeeriumil oli 16. detsembri seisuga majandamiskulude jääk 21,2 miljonit krooni. Ministeeriumi haldusosakonna kt Tiit Tamme sõnul kaetakse sellest summast aasta jooksul sõlmitud uurimis- ja arendustööde lepingute kulud, mille täitmise tähtaeg langeb 15.?20. detsembrile.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Indrek Raudjala sõnul on olukord, kus kogu raha ei kasutata ära, parem, kui olukord, kus raha tuleb puudu. Raudjala teatel pöörab rahandusministeerium 2005. aasta riigieelarves asutuste piirsummade määramisel erilist tähelepanu just nendele asutustele, kelle rahavoogudest on näha, et aasta lõpul on asutud ?ülejääki? kulutama.

Hetkel kuum