PM: Pooled ettevõtjad ei hooli tööseadustest

23. jaanuar 2004, 08:24

Tööinspektsiooni mullustest reididest jaekaubandus- ja toitlustusettevõtetesse selgus, et enam kui pooled ei tunne tööseadusi või ei hooli neist.

Tallinna ja Harjumaa tööinspektsiooni juhataja Jaan Kivialli hinnangul ei tunne paljud tööandjad töölepinguseadust ega töö- ja puhkeaja seadust, kirjutab Postimees.

«Mõnikord eksitakse töölepingute koostamisel täiesti elementaarsete asjade vastu,» ütles Kiviall. «Näiteks kirjutas üks firmajuht töölepingusse, et töötaja peab töötama 9 tundi päevas ja 45 tundi nädalas.»

Kivialli sõnul ei muretse mitmed tööandjad töötajate olme eest. «Pikkade vahetustega kioskimüüjatel puuduvad pahatihti võimalused ihuvajaduse rahuldamiseks,» ütles ta.

Mõnedki ettevõtted suruvad töötajatele peale kohustusi ja tingimusi, mis ei ole seadustega kooskõlas. Näiteks sunnitakse tööle õhtul, öösel või puhkepäeval, tegema ületunnitööd, aga sel juhul ette nähtud lisatasusid maksta ei taheta, viidates, nagu oleksid need vastavalt töölepingule juba põhipalgaga kaetud.

Kivialli sõnul siiski tööandjate teadlikkus tasapisi tõuseb. Suuremad ja jõukamad kauplusteketid täidavad enamasti seadusi korralikult, mis muudab ka töötajate elu mugavamaks ja turvalisemaks. «Probleeme esineb ikka väiksemate kaupluste ja toitlustusasutustega,» ütles Kiviall.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing