Börsiülevaade: Eesti aktsiad on odavuse piirimail

26. jaanuar 2004, 09:39

Eesti aktsiaturu pilt näitab, et odavaid aktsiad siit enam naljalt ei leia, palju aktsiad on aga selle piiri läheduses.

Mujal maailmas loetakse alla 10-12 hinna/kasumi (P/E) suhtega aktsiad odavaks.

Harju Elektri aktsia näib P/E suhte alusel kõige odavam. Aktsia P/E suhteks oli reedeste sulgemishindade ja avaldatud viimase nelja kvartali kasumite alusel 5,8.

Samas tuleb Harju Elektri puhul tähele panna, et firma majandustulemustele avaldab suurt mõju nendele kuuluva Soomes PKC aktsiapositsiooni ümberhindlusest tekkiv kasum/kahjum. Kui arvestada vaid firma ärikasumit, on aktsia üheks kallimaks Tallinna börsil.

Börsilt äraviidava Estiko aktsia P/E suhteks oli 6,2.

Odavate aktsiate hulgas olid veel 10-12se P/E suhtega aktsiad Norma ja Merko Ehitus, Natuke kallimad olid Rakvere Lihakombinaadi, Tallinna Farmaatsiatehase ja Tallinna Kaubamaja aktsiad.

Liideaktsiad maksavad mõnevõrra rohkem. Hansapanga P/E suhe oli 13,9 ja Eesti Telekomil 15,2.

Hea dividendiaktsiana tuntud Saku Õlletehase aktsia P/E suhe oli 17,4. Kasumit teenivate firmade seas on silmapaistvalt kallis Kalevi aktsia, mille vastav suhtarv on 26,8. Kuna Baltikal, Klementil ja Viisnurgal kasumeid polnud, olid need aktsiad veelgi kallimad, kuigi numbrilist väärtust neil aktsiatel selles kategoorias pole.

Kuna kogu 2003. aasta tulemused on siiani avaldunud vaid Norma, siis on teiste ettevõtte puhul P/E arvutusest puudu 2003. aasta viimase kvartali majandustulemused. Kui need tulemused tulevad, muutub ilmselt ka aktsiate odavus- või kallidusrivistus. Kui firmad teenisid mullu viimases kvartalis suurema kasumi, kui aasta varem, on lootust, et aktsia P/E suhtarv ei tõuse. Kui aga aktsiahinnad tõusevad jõudsalt, võib firmade kasumikasvust jääda väheseks, et P/E suhe alaneks ja aktsia muutuks suhteliselt odavamaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing