PM: Võimuparteid haridusreformis eri meelt

28. jaanuar 2004, 08:36

Res Publicasse kuuluva haridusministri Toivo Maimetsa plaani muuta koolide rahastamist toetab Reformierakond, ent kritiseerib teine võimupartner Rahvaliit.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimetsa hinnangul tuleks selleks, et muuta ebaefektiivselt majandavad munitsipaalkoolid eeskujulikeks õppeasutusteks, minna nende rahastamisel üle haridusosakutele, kirjutab Postimees.

Praegu kasutusel olev pearaha läheb valdavalt õpetajate palgakuludeks, eraldi saab kool raha halduskuludeks ja investeeringuteks. Haridusosak sisaldaks endas aga kõiki ühe õpilase kohta tehtavaid kulutusi. Koolidirektor saaks ise otsustada, kuidas osakutest kogunenud raha kasutada. Kui õpilane teise kooli läheb, liigub osak temaga kaasa.

Et haridus vajab kiireid ja otsustavaid muutusi, selles on veendunud ka Res Publica koalitsioonipartner Reformierakond.

Reformierakonna liige Andres Taimla võrdles Eesti haridussüsteemi huku poole tüüriva laevaga. «Ma olen korduvalt kohtumistel öelnud, et meie haridus on nagu Titanic, mis järjest kogub kiirust, kuid ei taha näha, et ees ootab jäämägi,» ütles Taimla eile Riigikogu kõnepuldist.

Rahvaliitu kuuluva majandusprofessori Janno Reiljani hinnangul toob haridus- ja teadusministri kava kaasa väikekoolide kadumise ja õpivõimaluste koondumise suurtesse keskustesse ning suurtesse koolidesse, mis Reiljani sõnul on inimvaenulikud.

Samas takistab suurematesse keskustesse jõudmist halb teedevõrk, mis vajab Reiljani väitel hiiglaslikke investeeringuid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing