Kehtestame deebetmaksu

Enn Kaljo 03. veebruar 2004, 00:00

Austraalia Victoria osariigi maksusüsteemi reformi grupp tuli mõned aastad tagasi avalikkuse ette hästipõhjendatud ideega, mis kujutas endast deebetmaksu kehtestamist. Seda ideed tasub rakendada Eestis.

Deebetmaksu kehtestamine tähendab seda, et kui inimene saab kord kuus palka, siis iga kord, kui see palk tema arvele laekub või sealt välja võetakse, ning iga kord, kui ta sellega ostu sooritab kohas, kus on makseterminaal või kassaaparaat, läheb tema rahast maha 1%. Taolise maksusüsteemi käivitamise järel pole enam vajadust teiste maksude järele.

Võidakse küsida, kuidas on sellise niru protsendiga võimalik midagi ära teha.

Austraalias arvutati välja, et makse maksavad põhiliselt 90% rahvast, kelle sissetulekud moodustavad aga vaid 10% liikuvast rahast, samas kui 10% inimesi, kellele kuulub 90% rahast, maksavad vaid 10-15% riigimaksudest. Ja ega see süsteem meil ka teisiti ei toimi.

Samuti on Eestis näha, kuidas riik soodustab seni ?välisinvestoreid? meie maal, võimaldades riigist välja viia kogu kasumi, mida keegi ei maksusta. Deebetmaks paneb ka sellele piiri: kogu raha liikumiselt riigis võetakse 1% maha iga tehingu puhul - miljardid, mis välja lähevad, maksustatakse 1%-ga iga kord, kui neid pangas liigutatakse.

Juhtub ka see, et rikas, kulutades mäekõrguseid summasid, maksab ka rohkem maksu.

Enam ei ole võimalik maksust kõrvale hiilida ja pole ka põhjust, sest mahaarvatav protsent on niivõrd pisike.

Kaovad mittevajalikud ametkonnad, kes tegelevad maksude kogumise ja maksudest kõrvalehiilijatega, sest pole enam kedagi jälitada ega maksustada, kuna kõik toimub automaatselt. Selleks seadistatakse ringi pangaautomaadid/makseterminaalid, kõik kassaaparaadid, samuti interneti panga seaded. Kõigeks selleks on vaid vaja üht head seadust, mis võimaldaks taolist maksusüsteemi käivitada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing