Õpilasfirma kondiproov tulevikuks

Kristiina Randmaa 09. veebruar 2004, 00:00

?Tahan saada kas börsimaakleriks või luua oma firma,? rääkis Jako Laanemägi, kes müüs laupäeval Tallinnas Kristiine keskuses õpilasfirmade laadal firma Jimmy?s kaupa. Kuigi möödunud aasta jooksul võetud majandustunnid ei nõudnud tingimata oma firma loomist, leidsid Jako ning tema kolm kaaslast Tallinna Reaalkoolist, et n-ö proovifirma tegemisest poleks saanud üle ega ümber ? kõik peale ühe soovivad edasi õppida majandust ning proovida kätt ettevõtjana.

Sügisel alustanud 1500kroonise algkapitaliga ettevõtte äriidee on mobiiltelefoni tarvikute vahendamine. Kui poisid lisasid iga toote hulgihinnale 10 krooni, tuli välja, et ikkagi olid vidinad umbes 4 korda odavamad kui poes. ?Eesmärk on nulli jääda,? nentis Jako ning lisas, et praegu peavad nad kasumist tähtsamaks firma asutamise, raamatupidamise, klienditeeninduse ning lõpuks ka kogu äri likvideerimise kogemust.

Vanapaberist pastakaid meisterdav Rapla Vesiroosi gümnaasiumi tüdruk Kätlin Oruväli teab juba mitu aastat, et temast saab keegi finantssektoris. ?Olen mõelnud, et kõigepealt tahaks olla teller ? see on paras koht alustamiseks. Hiljem võiks osakonnajuhiks välja jõuda,? rääkis ta.

Õpilasfirmat kui majandusriskiga ettevõtmise kogemust nautiva Kätlini ja ta kaaslaste õpilasfirma Kriips-Kraaps toodab ökopastakaid ? polsterdab mitme kihi vana ajalehepaberiga pastakasüsisid. Firma on saanud juba mitu tellimust. Kliendid loodavad pikaajalisemat koostööd ? ökopastakaid tahab üks kohalik ehitusfirma ja Rapla ajaleht Nädaline. 16 krooniga müüdava pastaka tootmishind on odav ? süsid, mis selle aasta alguses läksid poodides paarkümmend senti kallimaks, maksavad praegu 1,3 krooni, ajalehti annab kooliraamatukogu tasuta ja Nädaline varustab oma tellimust ise.

Pärnu Raeküla Gümnaasiumi 11. klassi õpilasfirma Myndsbarret üks aktsiaomanikke Maris Jürgenstein märkis, et tema jaoks ei tähenda õpilasfirma loomine pelgalt ettekujutuse saamist ettevõtlusest, vaid ka tagalat tulevikuks. ?Kui kooli lõpetades ei saa tööd, siis ma tean, mida teha,? ütles ta.

Maris toodab koos klassikaaslastega, kellel igaühel on ettevõttes paar-kolm aktsiat, mündivöösid ja -särke, samuti ajutiselt laua külge kinnitatavat prügikastirõngast. Just see viimane tundub Marisele ja ta kaaslastele perspektiivikas idee ? nad on saanud soovitusi rõngas patenteerida. Kokku on nad müünud umbes 30 rõngast, järgmisel nädalal Hollandis Euroopa õpilasfirmade laadal loodavad nad toote lõplikult ära testida.

Kuna veel selle kooliaasta sees tuleb Raeküla Gümnaasiumi firmaomanikel koolitunnis koostada korralik äriplaan, kaalub Maris võimalust prügikastirõngaste ideed edasi arendada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing