OPEC kärpis ootamatult kvoote

Peeter Stamberg 11. veebruar 2004, 00:00

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) otsustas eilsel istungil ootamatult alates aprillist nafta tootmiskvoote kärpida. Nafta märtsilepingute hind kerkis Londoni rahvusvahelisel naftabörsil kella 17ks 2,8 protsendi võrra 29,92 dollarile barrelist (1 barrel on ligi 159 liitrit).

Iraani naftaminister ütles uudisteagentuurile Bloomberg, et OPEC otsustas alates 1. aprillist toota 1 miljon barrelit päevas vähem, et toetada nafta hinda tulenevalt hooajalisest madalamast nõudlusest.

Analüütikud tootmiskvootide kärpimist seekordselt istungilt ei oodanud. OPEC üllatas kvootide kärpimisega ka septembris, mil maailma naftatoodangust kolmandiku andev OPEC alandas ööpäevaseid tootmiskvoote 24,5 miljonit barrelile. Kvootidest pole aga suudetud kinni hoida ja organisatsiooni kuuluvad riigid pumpavad ööpäevas ligi 1,5 miljonit barrelit kvoodist rohkem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing