Sakslased toovad Tüüri uudisteose ka Eestisse

Kersti Inno 13. veebruar 2004, 00:00

Avatud muusika festivali opeNBaroque lõppkontserdil esineb maailma gambamängijate juhtfiguur Jordi Savall koos oma ansambliga Hesperion XXI.

Lääne-Saksa Ringhäälingu tellimustöö Erkki-Sven Tüüri ?Meditatio? pälvis läinud nädalal sooja vastuvõtu esiettekannetel Saksa linnades Kölnis, Essenis, Wuppertalis, Mindenis ja Leipzigis.

Neil päevil avaneb ka Eesti publikul võimalus kuulata seda teost kahe maailmanimega kollektiivi, Lääne-Saksa Ringhäälingu Kölni Raadio koori ja Raschér Saxophone Quarteti esituses.

Helilooja sõnul inspireeris teda selle teose loomisel eelkõige inimhääle ja saksofonide kõla sidumine huvitavaks sulamiks, mistõttu peaks see teos huvitama kuulajat, kes hindab kõrgelt koorimuusikat ning pisut romantilisemat kõlakvaliteeti. Tekst pärineb Canterbury Anselmi raamatust ?Orationes sive Meditationes?. Helilooja enda kommentaari kohaselt ei viita pealkiri new age?ile, vaid süvenemisele seisundisse, mida võiks iseloomustada kui ?usu kaotanu karjet igavikku?.

Alles hiljaaegu Inglise ainsat professionaalset koori BBC Singers?it kuulanuile pakub kahtlemata põnevust võrrelda seda teise professionaalse tipp-kontsertkoori, Kölni Raadio kooriga, mis samuti võitnud kuulsust uue repertuaari tellijana ja esiettekandjana. Eestis esineb koor esimest korda.

Raschér Saxophone Quartet on aga Eesti publikule tuttav 1995. aasta NYYD Festivalilt. Ansambli tooni ühtlust ja kvaliteeti, virtuoossust ja dünaamilisust vana ja uue muusika tõlgitsemisel peetakse unikaalseks.

Tüüri uudisteose kõrval on kavas Bachi, Griegi, Glazunovi ja Nystedti looming.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing