Tootjahindade kasv kiirenes jaanuaris

20. veebruar 2004, 14:28

Jaanuaris tõusid töötlevas tööstuses tootjahinnad 0,4% võrreldes 2003. aasta detsembriga, 2003 jaanuari hinnatasemega võrreldes olid tootjahinnad 0,7% kõrgemad.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kommentaaris öeldakse, et alates 2001. aastast on tootjahinnad püsinud stabiilsena. Eelmise aasta lõpus aga hakkas avalduma surve hindade tõusule, mis jätkus ka jaanuaris.

Hinnatõus oli endiselt kiirem toiduainetööstuses. Jaanuaris olid tootjahinnad toiduainetööstuses 3,1% kõrgemad kui aasta tagasi. Jätkuvalt kasvasid tootjahinnad piimatööstuses (1,3% võrreldes detsembriga, 8,8% võrreldes 2003. aasta jaanuariga) ja kalatööstuses (2,7% ja 9,5%). Ainsana kahanesid tootjahinnad lihatööstuses, jaanuaris olid hinnad 4% madalamad kui aasta varem.

2003. aasta alguses alanud tekstiili- ja rõivatööstuse tootjahindade alanemise trend tundub olevat pöördunud. Eelmise aasta jaanuariga võrreldes tõusid tootjahinnad vastavalt 2,4% ja 1,9%.

Vastavalt ettevõtjate ootustele kasvasid jaanuaris jõudsasti tootjahinnad keemiatööstuses. Võrreldes eelmise kuuga tõusid hinnad 2,1%, kuid olid endiselt madalamad kui aasta varem (-2,9%). Ka metallitoodete tootmises ületas kuine hinnatõus 2%, kuid ka selles sektoris jäid tootjahinnad veidi alla 2003. aasta tasemele. 2003. aasta teises pooles kasvas tootmine ja müük neis sektoreis väga kiiresti, konjunktuuri paranemine on võimaldanud vahepeal alandatud hindu taas kergitada.

Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud ettevõtete juhtide seas on suurenenud ootused hindade tõusu osas. Jaanuaris prognoositi järgnevaks kolmeks kuuks hindade tõusu kõige enam toiduaine-, keemia- ning mööblitööstuses, hindade alanemist oodatakse aga elektrimasinate ja aparaatide sektoris ning puidutööstuses.

Ekspordihindade osas jaanuaris olulisi muutusi ei toimunud. Detsembriga võrreldes tõusis ekspordihinnaindeks sarnaselt eelmise aasta algusega 0,3%. Aasta võrdluses jäi aga hinnatõus samaks kui eelmisel kuul, ulatudes 12%ni. Detsembrist olid ekspordihinnad kõrgemad keemia-, rõiva-, metalli- ja tekstiilitööstuses, kasv oli 1?2%.

Impordihindade langus jätkus jaanuaris. Hinnad alanesid nii eelmise kuu kui ka eelmise aasta sama perioodiga võrreldes, vastavalt 0,4% ja 1,4%. Detsembriga võrreldes olid suuremad hindade langused puidu (-3%) ja toiduainete (-1%) osas. Impordihindade langust mõjutas jätkuvalt dollari nõrgenemine. Sesoonsusest tingituna tõusid taimsete toodete hinnad.

Järgnevaks kuuks võib oodata impordihindade kasvu, põhjustatuna eelkõige kütuste maailmaturuhindade tõusust. Ekspordihindade muutust on raske prognoosida, kuna eelmise aasta veebruaris tõstsid järsku oma toodete hindu elektroonikatööstuse suureksportöörid.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing