45 ametnikku otsivad Helsingis lahendust piletitülile

Gea Velthut-Sokka 26. veebruar 2004, 00:00

?Probleem ühistranspordi piletihindade ja nende kompenseerimise ümber on äkitselt läinud väga teravaks,? põhjendas seminari korraldaja, Harju maavalitsuse majandusosakonna juhataja Aare Ets. ?Helsingi on oma süsteemi üle väga uhke, läheme vaatama, kas annaks seda meilgi rakendada.?

Soomes on eriseadusega loodud Helsingi linna ja seda ümbritsevate omavalitsusüksuste koostöönõukogu, mille ülesandeks on pealinna regioonis koordineerida ühistransporti, keskkonna- ja arenguplaneerimist.

?Minu hinnangul võiks see olla ka kõige realistlikum mudel meie jaoks,? ütles Ets.

Ühepäevasele, 1515 krooni maksvale seminarile sõidavad 19 ametnikku Harjumaa valdadest, viis maavalitsuse liiget ja kümme esindajat ühistranspordiettevõtetest. Iga organisatsioon maksab oma osalejate eest ise. Riiki esindab Riigikogu majanduskomisjoni liige Henn Pärn.

?Lähen sinna ootusega teada saada, kuidas Helsingi ümbruses ühistransport enne oli korraldatud ning miks nad valisid variandi, kus suhted on määratud seadusega,? selgitas Pärn. Tema sõnul ei ole praegu Eestis toimiv süsteem, kus omavalitsused võivad kokkuleppeid teha vabatahtlikult, ennast õigustanud. ?Jõud on ebavõrdsed, Tallinn surub oma tahtmist peale ning kokkuvõttes kannatavad reisijad,? ütles ta. ?See reis peakski andma vastuse küsimusele, kas riik peaks siin sekkuma või mitte.?

Pärna kinnitusel on majanduskomisjonile tulnud nii Harju- kui ka Järva- ja Raplamaa valdadelt kirju, kus palutakse midagi ette võtta.

?Sellekohase seaduse vajalikkust on päris tõsiselt kaalutud,? lisas Pärn. ?Minu hinnangul on Tallinn käitunud lühinägelikult ja kitsalt, ajades ühe päeva poliitikat. Nii see jätkuda ei saa.?

Märtsist hakkab Tallinnas kehtima uus ühistranspordi piletisüsteem, mis annab soodustusi Tallinna elanikuks registreeritud sõitjatele ja tõstab topeltkalliks ülejäänud sõitjate kuupileti. Õiguskantsler Allar Jõks teatas eile, et määrus, millega kehtestatakse erinevad sõidupiletite hinnad tallinlasele ja mittetallinlasele on vastuolus ühistranspordiseaduse ning põhiseadusega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing