Enim kallineb elektriga kütmine

Inno Tähismaa 27. veebruar 2004, 00:00

Kodu elektriga kütmine kallineb 24%, kui keskmine hinnatõus on 15%. Kodu elektrikütte paketis tõuseb päevase energia hind 74 sendilt 88 sendile kWh eest. Öötariif kerkib 43 sendilt 48 sendile kWh eest. Elektri hinnale lisandub ampri kuutasu 16,6 krooni.

Eesti Energia juhatuse liige Marko Allikson põhjendas eile kodukütjate tariifi suurt muutust vajadusega lõpetada mingite gruppide eelistamine.

Hinnatõus toob Eesti Energiale aastas täiendavalt sisse 648 miljonit krooni. Sellest rahast 41% tuleb koduklientidelt, 40% suurtelt äritarbijatelt ja 19% madalpinge äriklientidelt.

?Hinnatõusuga suureneb motivatsioon elektrit säästa,? ütles eile hinnatõusu kommenteerides Eesti Energia juhatuse esimees Gunnar Okk. ?See suurendab kõigi ettevõtjate huvi suurendada üldist efektiivsust ja vähendada elektri tarbimist,? lisas Okk.

Hinnatõusuga kaasneb hinnakujunduse suurem läbipaistvus, mis tähendab, et arve peal lüüakse lahku elektrienergia ja selle edastamise tasu. Gunnar Okk ütles, muutus tuleneb Euroopa Liidu direktiivist ja sellest johtuvast elektrituru seadusest, mis peaks tagama elektrienergia vabaturu tekke.

Okk lisas, et esimest korda on tariifide muutmise protsess läbipaistev. ?Oleme elektri hinna muutmise protsessiga tegelenud pikka aega,? ütles ta. See hõlmab tema sõnul hindade kujundamist, kooskõlastamist ja põhjendamist.

Oki sõnul andis tariifidele eile heakskiidu ka Eesti Energia nõukogu.

Klientidele jäävad tänaste pakettidega võrreldavad valikuvõimalused. Öö- ja päevatariifi suhe jääb samaks võrreldes eelmiste hindadega. Kuutasu asemel tuleb võrguühenduse kasutamise tasu: majade puhul peakaitsme suurusest sõltuv ampritasu, korteritele fikseeritud tasu.

Näiteks korterite puhul tõuseb kuu püsitasu 5 krooni pealt 20 krooni peale. Uue tasu nimi on võrguühenduste kasutuse tasu. Elektrienergia põhitariif 1,05 krooni kWh eest tõuseb 1,14 kroonile kWh eest.

Eesti Energia edastab täna hinnatõusu taotluse energiaturu inspektsioonile, mis menetleb seda 3?6 kuud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing