Suvine lennugraafik toob kaubaruumi juurde

Helena Roots 23. märts 2004, 00:00

Lennukaupade eksportijad on siiani tihti kokku puutunud probleemiga, et kaubaruum on Tallinnast väljuvatel reisilennukitel piiratud. Suvisele lennugraafikule üleminek toob kaubaruumi juurde.

2003. aasta aprilli lõpus alustas Tallinnast Prahasse lende Czech Airlines (CSA), kes on Sky Teami liige. Lennanud nüüd Tallinnast ühe talvise ja ühe suvise hooaja, on ettevõte otsustanud suvises lennuplaanis hakata lendama kümme korda nädalas varasema viie korra asemel. Kuna lennukitüüp on Boeing 737-500, siis annab see nädalas juurde kaubamahtu orienteeruvalt 10 000 kg/50 m³. Siiani väljus lennuk pärastlõunal, suvisest lennuplaanist lisandub neli hommikust väljumist kell 08.05. See laiendab oluliselt samal päeval ühendust võimaldavate sihtkohtade nimekirja Euroopas, USAs ning Kanadas. CSA Tallinna juhi Miroslav Ehli sõnul kasvas CSA kaubavedude maht 2003. aastal 17,5%. Käesoleval aastal toetab kaubaveo kasvu moodne kaubaterminal, mis tänavu jaanuaris Prahas avati.

Pärast kuueaastast vaheaega hakkab Tallinnast Frankfurti taas lendama Lufthansa. See puudutab esialgu ainult reisijatevedu. Kaubad liiguvad Tallinnast endiselt Kopenhaagenisse koostöös SASiga ja sealt edasi Frankfurti.

Lendude arvu Tallinnast suurendas Air Baltic juba märtsi algusest, lisades lõunase lennu Tallinn?Riia suunal märtsi algusest. Lennukitüüp on Fokker 50, mis mahutab orienteeruvalt 500?700 kg kaupa. Nädalas on seega Tallinn?Riia suunal võimalik saata kuni 3500 kg kaupa rohkem kui varem.

SASi kaubavood liiguvad Tallinnast reisilennukitega koostöös Estonian Airiga Tallinn?Kopenhaagen suunal. Sellel suunal lisandub praegusele kolmele väljumisele öine reis Tallinn?Kopenhaagen väljumisega äripäeviti kell 21.30 õhtul. Lennukitüübiks on Boeing 737-500 ning nädalane kaubamahtude ruum SASi saadetiste jaoks suureneb seeläbi orienteeruvalt kuni 10 000 kg/50 m³. Estonian Air avab ka uue lennuliini suunal Tallinn?München.

Eelpool mainitud lennukompaniide lennukitüübid jäävad praegustel andmetel samaks.

Kokkuvõttes suureneb kaubaruum Tallinnast suvisest lennuplaanist SASi, Czech Airlinesi, Air Balticu ja Lufthansa reisilennukite pardal 23 500 kilogrammi võrra nädalas.

Tallinna Lennujaama 2003. aasta statistika kohaselt moodustas reisilennukitega eksporditavate kaupade maht 51% kogu Tallinna Lennujaamast eksporditavast kaubamahust. Ülejäänud kaubamaht liikus lennujaamast kullerilennukitega, reisijate t?arterlennukitega ja kaubat?arterlennukitega. 2003. aasta reisilennukitega eksporditud kaupade maht oli 869,9 tonni. 2004. aasta algus on näidanud kaubamahtude tõusu.

Kui 2003. aasta jaanuaris eksporditi 51,6 tonni kaupa reisilennukitega, siis 2004. aastal 96,7 tonni.

Ühe kuu põhjal ei saa veel teha põhjapanevaid järeldusi, kuid kasvava trendi algust võib see väljendada küll. Kuigi kaubamahud näitavad tõusvat trendi, ei ole see peamine indikaator lennufirmadele Tallinnast lendude lisamiseks, sest sellised otsused tehakse siiski reisijate arvudest lähtuvast.

 • Eestis tegutsevaid lennuekspedeerijaid leiab www.effa.ee - liikmed.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34
  Otsi:

  Ava täpsem otsing