Usin pesemine kahjustab nahka

Maigi Eisen 02. aprill 2004, 00:00

Nahale sattunud keemilised ained ? alates veest kuni tugevate puhastusvahenditeni ? kahjustavad nii sarvkihi rakke kui ka peamiselt rasvadest koosnevat vaheainet. Puhastusvahendid on tugevatoimelised keemilised ained, mille ülesanne on lõhustada rasvu, valke ja süsivesikuid. Pesuained, mis eemaldavad riietelt, nõudelt ja pindadelt mustuse, võivad kahjustada nahka.

Kodukeemia ärritav toime ohustab eelkõige kuiva nahaga inimesi, kes peaksid piirama igapäevast usinat pesemist. Tähelepanu peaksid pöörama pesemisele ja kodukeemia kasutamisele need, kes kutsetöös pesevad sageli käsi või kelle käed puutuvad pidevalt kokku erinevate ainetega. Kui puututakse pidevalt kokku erinevate ärritajatega, siis naha kaitsevõime ületatakse.

Tugevate ärritajatega kokkupuutel hakkab nahk punetama, kipitama ja ilmuvad villikesed. Nõrga ärritaja korduval sattumisel kätele muutub nahk kuivaks, ketendavaks ja tekivad valulikud lõhed. Selliste tunnuste korral on viimane aeg harjumusi muuta ning oma käsi kaitsta. Kasutusele tuleb võtta puuvillvoodriga kummist majapidamiskindad.

Pidevale ärritusele alluv nahk vajab sagedast kreemitamist rasvaste baaskreemidega (baaskreeme müüakse apteegis, need ei sisalda konservante ega lõhnaaineid), kuna kaitsev rasvakiht on eemaldatud ja kõik keemilised ained (alates puhtast veest ) ärritavad nahka. Ideaalne on, kui pesumasin ja nõudepesumasin teevad ära suurema osa pesemistöödest.

Baaskreemid taastavad nahabarjääri kiiresti, tekitades pindmise kaitsekihi, pidurdades vee kadu nahast ja takistades keemiliste ainete kontakti nahaga. Aeglasem, kuid püsivam kaitse kujuneb rasvade imendumisel rakkudevahelisse ruumi. Parimad tulemused ilmnevad baaskreemi kasutamisel vähemalt neli korda päevas ning nahahooldusesse vanniõlide ja seebiasendajate lisamisel.

Kodukeemiast tingitud nahalöövet nimetatakse ekslikult allergiaks. Tegelikult kahjustavad pesuained otseselt nahka, lõhustades naha koostises olevaid rasvu, valke ja süsivesikuid. Allergeeniks pesupulbris võivad olla lõhnaained. Inimesed, kellel on nahatestidega kindlaks tehtud ülitundlikkus lõhnaainetele või kes seda ise kahtlustavad, võivad kasutada lõhnaaineteta kodukeemiavahendeid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing