Pakendiseadus suunab pakendid taaskasutusse

21. aprill 2004, 14:38

Täna võttis Riigikogu vastu pakendiseaduse, mis toob välja jäätmete kogumise korraldamise vastutuse põhimõtted ja ettevõtjate võimalused vastutust edasi anda.

Uuest seadusest tulenevate lahenduste toimel peab tekkima üleriigiline kogumissüsteem, teatas keskkonnaministeerium.

Uue seaduse alusel on pakendiettevõtjatel kohustus pakendijäätmed müügikohas või selle vahetus läheduses tarbijalt tagasi võtta.

Kuivõrd selle täitmine on keeruline, on võimalik vastuvõtu- ja taaskasutamise kohustus üle anda pakendiettevõtjate moodustatud ja keskkonnaministri akrediteeritud taaskasutusorganisatsioonile. Selle tulemusena peaksid tekkima pakendiettevõtjate organisatsioon(id), mis hakkavad korraldama pakendijäätmete kogumist ja taaskasutamist kogu riigis. Kehtiv pakendiseadus ei võimalda kohustada konkreetses omavalitsuses ühtegi ettevõtjat pakendijäätmeid koguma. Seetõttu toimub see praegu ainult suuremates omavalitsustes.

Uus seadus kehtestab ka tagatisraha õlle, vähese etanoolisisaldusega alkohoolse joogi ja karastusjoogi pakenditele alates 1. jaanuarist 2005.
Tagatisraha suuruse määrab keskkonnaminister, kuid see ei saa olla vähem kui 0,5 krooni. Müügikohad peavad hakkama tagasi võtma pakendit, millele on kehtestatud tagatisraha. Selle vastuvõtu kohustuse saab lepinguga üle anda teisele vahetus läheduses paiknevale müügikohale (nt erinevad müügikohad suurtes kaubanduskeskustes). Tagatisrahaga pakendi tunneb tarbija ära vastava märgi kaudu, mis peab olema trükitud pakendile või etiketile. Sarnane pakendite tagasivõtmine on eestimaalastele tuttav kroonieelsest ajastust.

Nii kehtiva seaduse kui eelnõu kohaselt kogutakse ja töödeldakse pakendialaseid andmeid Riiklikus Pakendiregistris. Nende andmete olemasolu on oluline näitamaks taaskasutamise sihtarvude täitmist.

Pakendi ja pakendijäätmete alast arvestust peavad pidama ja pakendiregistrile esitama pakendi tootjad, tühja pakendi sisse- ja väljavedajad, -jäätmekäitlejad ja -ettevõtjad, välja arvatud pakendatud kauba müüjad. Hetkel on andmete esitamine ettevõtete poolt ebapiisav. Uus seadus täpsustab andmete esitamise korda ja sätestab vastutuse andmete mitte esitamisel.

Praegu kehtiv, 1995. aastast pärinev pakendiseadus seadis eesmärgiks taaskasutada 2001. aastaks vähemalt 50% pakendijäätmete üldmassist.

Üleriigilise jäätmekava kohaselt oli tegelik pakendijäätmete taaskasutamise tase 2001. aastal vaid 15% - seega ligi kolm korda madalam soovitust. Ainukese Euroopa Liiduga liituva riigina ei ole Eestil EL pakendidirektiivi osas, millest ka 50% taaskasutuse nõue tuleneb, üleminekuperioodi. Seetõttu olid põhimõttelised muutused pakendialases seadusandluses vältimatud. Uus pakendiseadus jõustub 1. juunist 2004.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing