Ülo Toomsalu • 26. aprill 2004 kell 6:12

SLÕL: Eestis osatakse targalt altkäemaksu küsida

Korruptsiooni uuriva Transparency Internationali seminaril Soomes nenditi, et Balti riikidest on korruptsioon kõige räigem Lätis.

«Eestis talitatakse ettevaatlikumalt, tehnilisemalt ja targemalt, kui ettepanekuid tehakse, Leedus vihjatakse salamisi, aga Lätis ei maksa hankel üldse osaleda, kui selle maksumusest pole 15 protsenti eelnevalt vajaliku isiku pangaarvele kantud,» ütles seminaril Aamulehti andmeil IT-firma Sybase Balti piirkonna juht Harry Piela, kirjutab SL Õhtuleht.

Tema sõnul on olukord Balti riikides siiski paranenud. Veel 90. aastate alguses võis politsei ilma mingi põhjuseta auto peatada ja nõuda altkäemaksu, meenutab Piela, nentides, et nüüd see enam nii ei ole. Kuid Piela sõnul on suurtes hangetes ja eriti neis, mida korraldab avalik sektor, altkäemaksud endiselt levinud. «Sageli on juba hanke võistupakkumise tekstist näha, kes peab võitjaks tulema,» kinnitab Piela olukorda, mis ka Eestis sagedane.

Sybase kaotab tema sõnul Balti riikides kolmandiku tellimustest, kuna ei jaga põhimõtteliselt altkäemakse ega korralda preemiareise.

«Tihti vihjab tellija, et võtaks küll meie pakutu, kuid kuidas oleks reisiga Miamisse, et kohapeal tootega tutvuda?» iseloomustab Piela Aamulehtile Balti riikides valitseva korruptsiooni üht tahku.

Hetkel kuum