Harju Elektri aktsiaga kauplemisel on oodata hiigelkäivet

27. aprill 2004, 08:52

Täna saab viimast päeva kaubelda Harju Elektri dividendiõiguslike aktsiatega, mistõttu meie maksusüsteemi eripära tõttu on oodata aktsia hiigelkäivet.

Kuna mitteresidentidest dividendisaajad peavad omanikutulult maksma tulumaksu, residendid aga mitte, toimub Tallinna börsil juba mitmendat aastat nähtused mida võiks nimetada liba- või pseudokäibeks. Nimelt on dividendide pealt tulumaksu maksvatel investoritel on mõttekas dividendimaksmise ajaks oma aktsiaid investorile, kes dividendide pealt makse ei maksa, päevaks-paariks maha müüa. Aktsia müüja ei saa dividende, kuid saab aktsiaid dividendimakse võrra hiljem odavamalt tagasi osta. Aktsia ostja saab endale aga dividendid ja teenib aktsiate ostu-müügi pealt kahjumi, mille saab aasta lõpus kasumit teenitud aktsiatehingutest näiteks maha arvata.

Eelmisel aastal vahetas omanikku viimasel dividendiõiguslikul päeval omanikku 600 000 Harju Elektri <GR#EE.HELEK> aktsiat. Tõenäoliselt on tänane kauplemismaht samas mahus, mis annaks aktsia käibeks 50-75 miljonit krooni.

Harju Elekter maksab omanikutulu 4 krooni aktsia kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing