PM: Ühispanga juht: eestlased ainult ärplevad Venemaaga

29. aprill 2004, 08:05

Eestlased on idanaabriga äri ajamisel soomlastele kõvasti alla jäänud ning reaalsete sammude asemel vaid ärplevad, leiab Ühispanga juht Ain Hanschmidt.

Kuigi liitumine ELiga teeb Eesti majandusele head, on Hanschmidti sõnul põhjust ka kriitikaks, sest Eesti pole enam kaugeltki edukaim Euroopa väikeriik, kirjutab Postimees.

?Kui Euroopa Liiduga on väga selge, millised maksud tuleb tootjatel või eksportijatel tasuda, siis Vene suunal on segadust esialgu parasjagu. Alles mais näeme, kas topelttollid ka tegelikult kaovad,? ütles Hanschmidt. ?Venemaaga äri tegemisel topeltmaksustamine ilmselt säilib, mis tähendab, et näiteks kui meie pank sinna oma tütarfirmale SEB Liisingule raha annab või sealt välja võtab, maksustatakse tehinguid kaks korda.?

Hanschmidti sõnul hakkas Venemaaga seotud projektide rahastamise ettepanekuid tulema rohkem juba eelmisel aastal, kuid kõiki projekte pank esialgu toetada ei jõua.

Eestiga võrreldes suhtleb Soome valitsus Venemaaga väga osavalt. ?Näiteks isegi sellisel küllaltki vähetähtsal üritusel nagu Soome ja Vene uue piiripunkti avamine olid mõlema riigi peaministrid kohal. Eesti poliitikud tegelevad ida suunal pehmelt öeldes vaid ärplemisega,? ütles Hanschmidt. ?Samas on meie teadmised idanaabritega äri ajamisel palju suuremad kui soomlastel, kuid neid ei osata ära kasutada.?

?Kui Helsingist ida poole sõita, on maanteeääred venekeelseid silte täis. Sõitjaid juhatatakse kas midagi ostma või sööma. Eestis võetaks ilmselt sellised sildid kohe keeleseadusele viidates maha. Just see näitab, et soomlased on koostööst venelastega igati huvitatud,? rääkis Hanschmidt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing