Ülo Toomsalu • 29. aprill 2004 kell 6:00

EPL: Liigset ületunnitööd nõudvad firmad tööinspektorite luubi all

Tööinspektsioon alustas üle Eesti õhtusi ja öiseid kontrollreide liigseid ületunde nõudvate firmade avastamiseks.

Tartumaa tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Neenu Pavel tegi eile pärastlõunal esimesed kolm äkkvisiiti ning kõigis kontrollitud asutuses rikuti tööaja seadust, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Üks koht oli avatud kella 22ni ning on selge, et keegi pidi tegema neli ületundi. Neile maksti selle eest lisatasu, kuid ei õnnestunud veel välja selgitada, mis alustel,? ütles Pavel.

?Ühes õllesaalis tulid töötajad tööle kell 11.30 ning töötasid siis hommikul kella viieni. Ühele pikale päevale saadi vastutasuks kaks vaba päeva. Seega on rikutud maksimaalse 12-tunnise vahetuse nõuet.? Millised karistused firmadele määratakse, ei olnud eile veel otsustatud.

Kontrolli käigus vaadatakse üle töölepingud, uuritakse tööajaarvestust, olemasolu korral kollektiivlepingut, vahetuse ajakava, sisekorraeeskirja ning kauplemisluba. Vajadusel teeb tööinspektor ettekirjutuse ning kohaldab sunniraha, mille ülemmäär on 10 000 krooni.

Tööinspektsiooni peajuristi Reet Vare sõnul on teenindusvallas rikkumisi üsna palju. ?Esmavaatluse all on teenindus-, kaubandus- ja toitlustusasutused, kus eriti kõrgperioodil, suvel töötavad inimesed enam kui maksimaalselt lubatud 12 tundi,? ütles Vare. Tööaja sihtkontroll kestab 1. detsembrini, esimene suurem kontrollkampaania on üleriigiliselt mai teisel poolel.

Vare sõnul on suureks probleemiks see, et inimesed ei julge öelda, kui nende töökohas seadust rikutakse. ?Ei julgeta end kaitsta ja seda eelkõige töökoha kaotuse kartusel. Töötajad ei tea, kuidas, või ei taha end lihtsalt kaitsta,? nentis Vare.

Hetkel kuum