OPECile kõrgem hind meelepärane

Alvar Jõgeva 26. mai 2004, 00:00

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) ütles, et üle 30dollariline nafta hind võib jääda püsima, varem aksepteerisid 25 dollarit barreli eest nii tootjad kui ka tarbijad. OPECi liikmed soovivad tõsta varasemat hinnavahemikku, mis oli 22?28 dollarit barrelist. Maailma suurim naftaeksportija Saudi Araabia ütles, et 30?34 dollarit on neile vastuvõetav hind, mis katab naftaväljade tööshoidmist ja võimaldab investeerida.

New Yorgi kaubabörsil on nafta nelja aasta keskmine hind olnud 29,17 dollarit, võrreldes varasema nelja aasta 19,84 dollariga. OPECi liikmed põhjendavad seda inflatsiooni ja dollari langusega oluliste valuutade vastu, näiteks euro suhtes. Nafta hind on New Yorgi börsil püsinud ülalpool 30 dollarit alates detsembrist. Nafta hind saavutas üleeile uue rekordi New Yorgis. Brenti segu hind eile siiski langes, makstes keskpäeval ligi 38 dollarit.

Nafta hinna tõusu põhjusteks on peale selle ka tootmise seisakud. Näiteks Briti naftafirma BP naftajuhe suleti põlengu tõttu. Naftajuhtme pidi sulgema ka teine suur naftatootja Royal Dutch/Shell Group. Kahe naftajuhtme sulgemine tähendas ligi poole miljoni barrelise päevatoodangu vähenemist.

Nafta kõrge hinna kohta on andnud kommentaare peamised importijad. Näiteks Ameerika Ühendriigid peavad praegust hinnataset selgelt liiga kõrgeks ja püüavad sundida tootjaid suurendama oma toodangumahte. India mainis, et tõusvad nafta hinnad kahjustavad India-taolisi arengumaid. Viimase jaoks oleks mõistlik hind 24?25 dollarit. Edmund Dakouru, kes on Nigeeria naftaministri nõustaja, ütles Bloombergi vahendusel, et kunagi pole ideaalset hinda, alati on hind müüja jaoks liiga madal ja ostja jaoks liiga kõrge.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing