Jukos langetab Venemaa börsi

Alvar Jõgeva 28. mai 2004, 00:00

Venemaa börsil eile aktsiad langesid. Suurimaks langejaks oli Jukos, kellel käib Venemaa maksuametiga kohtuvaidlus 3,4 miljardi dollarilise maksukohustuse üle.

Jukos kaotas kohtus Venemaa maksuministeeriumile, kuid lubas otsuse edasi kaevata. Jukose võitu kohtus peetakse vähetõenäoliseks, seega tuleks arvestada 3,4 miljardi dollari tasumisega, mis võib tekitada makseraskusi ja halvemal juhul viia pankrotini. Jukose aktsiad sulgusid eile 11,58 protsenti miinuses. Paljud halvad uudised on juba Jukose aktsiahinna sees, kuid väärtpaber peaks ka edaspidi surve alla jääma. Samuti pole ettevõte avaldanud pikka aega oma majandustulemusi, seega on üsna raske hinnata tegelikku olukorda.

Eile avaldati siiski ka positiivsemaid uudiseid. Venemaa suuruselt teine mobiilsideoperaator VimpelCom avaldas positiivsed majandustulemused. VimpelComi esimese kvartali puhaskasum kasvas 76,1 miljoni dollarini, aasta varem oli kasum 41,4 miljonit dollarit. Analüütikud olid oodanud keskmiselt 74 miljoni dollari suurust kasumit. Ettevõtte käive kasvas 418 miljoni dollarini varasemalt 244 miljonilt dollarilt. Firmal on 14,9 miljonit mobiilsideklienti.

Olen varem omanud VimpelComi aktsiaid. Kuigi olen aktsiad müünud, usun firmasse endiselt. Mobiiltelefonide kasutajate hulk peaks ka edaspidi Venemaal kiiresti kasvama, mis loob head eeldused ka ettevõtte arenguks. Venemaa üldine majanduslik olukord on samuti paranenud, võrreldes paari aasta taguse ajaga. Kuid kahjuks varjutavad Venemaa äritegevust skandaalid, nagu Jukose juhtum. Venemaa poliitiline ebastabiilsus on üks peamisi põhjuseid, miks paljud investorid ei julge Venemaale investeerida, mida on ilmekalt näha ka Jukose näitest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing