2. juuni 2004 kell 15:10

Tarbijakaitseamet: tanklad müüvad veel praegugi aprillis odavalt sisseostetud kütust

Tarbijakaitseamet kontrollis tanklaid ja avastas muuhulgas, et enamik tanklaid müüb veel praegugi aprillis odavalt sisseostetud kütust.

Kontrollimise käigus fikseeriti esitatud saatelehtede järgi kütuse vastavussertifikaadi väljaandmise aeg. Maikuus Eestisse toodud bensiini müüs vaid AS Eesti Statoil. Kõikides teistes tanklates oli müügil veel aprillis väiksema aktsiisiga Eestisse saabunud bensiin, teatas tarbijakaitseamet.

Kütusefirmad tõstsid kütuse hinda kohe mai alguses, kui kütuse impordil Eestisse hakkas kehtima kõrgem aktsiisimaks. Eile-täna tõstsid kõik kütusefirmad Eestis hinnad rekordtasemele, põhjendades hinnatõusu nafta hinna rekordilise tasemega maailmaturul.

Tarbijakaitseamet koos AS-ga Metrosert ja AutoLehega kontrollisid 28.mail 2004.a Tallinnas kaheksas tanklas bensiini 95 Euro väljastamise täpsust tankuritest.

Kontrolliti järgmiste firmade tanklaid:

1. AS Eesti Statoil, Paldiski mnt 442. Neste Eesti AS, Paldiski mnt 983. Lukoil Tanklad AS, Paldiski mnt 48A4. OÜ Rovello, Lubja 155. Hydro Texaco Eesti AS ? UNO-X, Paldiski mnt 1026. Alexela Trade OÜ, Marja 37. AS Pirkona, Ehitajate tee 1128. AS Bedger, Narva mnt 150/90

Üheski kontrollitud tanklas tarbijale kütust rohkem ei väljastatud. Lubatud väljastusvea piiridesse jäid esimesed kuus eelpool loetletud tanklat. AS Pirkona tanklas eksiti kütuse väljastamisel 170 ml-ga ja teistkordne kontroll kinnitas saadud tulemust. Kütust väljastati 190 ml vähem. Kuigi tankuril oli kehtiv taatluskleeps, oli tankur plommitud kehtetu plommiga, mistõttu kutsuti välja Tehnilise Järelevalve Inspektsiooni spetsialistid.

AS-s Bedger väljastati bensiini 95 Euro vähem 230 ml ja 220 ml, tankur oli taadeldud novembris 2003.

AS Pirkona ja AS Bedger suhtes on Tarbijakaitseamet algatanud väärteomenetluse ja nende firmade suhtes kohaldatakse trahvisanktsioone.

Hetkel kuum