Vereins- und Westbank Tallinnas uutes ruumides

Inno Tähismaa 04. juuni 2004, 00:00

Tegemist on Saksa suuruselt teise pangagruppi HypoVereinsbanki kuuluva Vereins- und Westbanki esindusega Eestis, mis taotleb alates aprilli algusest filiaali asutamise luba. Pank kolis sel nädalal Kawe Plazas asunud kontorist ümber Liivalaia tänaval asuvasse nn Lumani majja.

?Meil on praegu väga kiire aeg,? kommenteeris eile esimest päeva uuel töökohal Vereins- und Westbanki Eesti esinduse juht Frank Marcus. Tema sõnul ootab pank pikisilmi tegevusluba finantsinspektsioonilt.

Finantsinspektsiooni pressiesindaja Livia Kulm ütles, et filiaali tegevusloa taotlemine võtab kuni kolm kuud. See tähendab, et aega on juuni lõpuni. ?Kui luba tuleb, anname teada,? kommenteeris Kulm loa väljastamise aega.

Tema sõnul on käimas loa menetlemise protsess, kus koostöös Saksa pangajärelvalvega nõutakse pangalt dokumente juurde.

Pärast loa saamist saab Saksa panga filiaal Eestis tegutseda samadel alustel kui Nordea või Parex panga filiaalid. See tähendab kõiki võimalusi kaasata hoiuseid ja anda välja laene. Panga sihtrühma moodustavad Eestis 300?350 suurt ja keskmise suurusega ettevõtet.

Vereins- und Westbanki filiaali töötajate arvuks on planeeritud 29, esilagu alustatakse 24?25 töötajaga. Neist valdav osa on uued, viimase paari kuu jooksul välja õpetatud töötajad. Pank loob kõik panga tööks vajalikud ametikohad alates kliendihalduritest ja lõpetades IT-töötajatega.

Frank Marcus ütles, et panga Balti riikidesse laienemise põhjus oli liitumine Euroopa Liiduga. Eesti on Balti riikidest viimane, kus pangategevust alustatakse. Kõigepealt siseneti Läti turule. Eesti järjekord oli viimane, kuna Eesti on väike turg, siin pole palju tööstust ja peamine majandussektor on teenindus, ütles Marcus.

Marcuse sõnul on Vereins- und Westbanki ni?? Balti riikides ettevõtete pangandus. ?Meie oleme suhete pank,? kirjeldab Marcus panga strateegiat. Tema sõnul otsitakse kliente, kes on edukad ja kellega saab pikka aega koostööd teha.

Vereins- und Westbank esialgu jaeturule ei sisene. Lätis küll pakutakse klientidele ka eluasemelaene, aga Eestis pole esialgu kavas seda teha. Lätis alustati eraisikulaenudega alles pärast nelja-viieaastast tegevust.

Vereins- und Westbanki laenude ja garantiide portfell on Eestis praegu ligi 100 miljonit eurot (1,5 mld kr), Balti riikides kokku 500 miljonit eurot (7,8 mld kr). Lätis omab pank 5% turuosa. Eestis on pangal praegu 16 klienti. Tegemist on Eesti ettevõtetega, sest Saksa ettevõtete huvi siinse turu vastu on olnud väike. Tuntuim on Ülemiste kaubanduskeskuse projekt, kus Saksa pank osales laenusündikaadis.

Panga kliendid on Eestis 80% ulatuses tootmis- ja transpordiettevõtted. 20% laenudest on antud kinnisvarasektorisse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing