Peeter Raidla • 14. juuni 2004 kell 7:46

Rüütel, Ergma ja Parts tegid ühisavalduse

Täna möödub 63 aastat juuniküüditamisest, mille puhul tegid president Arnold Rüütel, riigikogu esimees Ene Ergma ja peaminister Juhan Parts ühisavalduse.

Avalduses seisab:

?14. juuni on üks traagilisemaid päevi Eesti ajaloos. Täna mälestame kõiki küüditamiste ja inimsusevastaste kuritegude ohvreid.Tuhandete eestlaste elu muutus või kustus jäädavalt meie maal toimepandud terroritegude tagajärjel. Väga paljud pidid oma parimad aastad andma raskele orjatööle, paljud ei saanud isegi võimalust puhata oma armsa sünnimaa mullas.

Valu ja ülekohus ei unune. Ei saa ega tohi kunagi unustada süstemaatilist ja massilist süütute inimeste hävitamist, ükskõik kelle poolt see on läbi viidud. Kuigi toimunut ei saa enam muuta, peame seda mäletama, et rahulikuma meelega ja turvalisemalt tulevikku vaadata.

Oleme veendunud, et tänane Euroopa on turvaline kõigile rahvastele ning valmis otsustavalt vastu seisma igasugusele ülekohtule. Samuti usume, et Euroopa ei lepi kunagi totalitarismi ega ühegi rahva vastase genotsiidiga.?

Hetkel kuum