Standard & Poor?s: Eesti pankade laenukõlbulikkus jääb stabiilseks

Reitinguagentuur Standard Poor?s kirjutab oma värskes raportis, et majanduse ja tööstuse riskid Eesti pangandussüsteemis on vähenenud. Nad on enam vähem samal tasemel või mõnevõrra madalamad, kui uutel Euroopa Liidu liikmetel, aga kindlasti madalamad, kui naabritel Lätil ja Leedul.

Eestis on väga tugev majanduskasv, mis tuleneb edukalt rakendatud turumajandusest juba alates iseseisvumisest. ?Juhtivate pankade profiil on tugevnenud, mida on toetanud Skandinaavia suuromanikelt tulev oskusteave,? ütles Standard Poorsi krediidianalüütik Alwin Greder.

?Skandinaavlaste pühendumus Balti regioonis on aastatega üha süvenenud, lisaks on erasektor aidanud kaasa üha teravama konkurentsi tekkimisele,? möönis ta.Arvestades, et Eesti liitus Euroopa Liiduga selle aasta mais, ootab Standard Poor"s, et Eesti pankade laenukõlbulikkus jääb üldjoontes stabiilseks,Pankadest väljastatud laenude kiire kasv on riigi peamine mure, aga agentuuri hinnangul on see siiski kontrollitav.Eesti majandus kasvas ka sel ajal, kui maailmamajandus langusele pööras. Oodatakse, et majanduskasv jääb lähiajal 5 protsendi piirimaile.Eesti on uutest Euroopa Liidu riikidest majanduse ning turgude reformimisega eesrinnas, mis teeb väikeriigist ühe kõige piiramatuma majandusega riigi Euroopas. Majanduse avatus jätab finantssüsteemi haavatavaks välistele ?okkidele, aga tema hästi funktsioneeriv turg peaks selle tegema rohkem paindlikumaks.

Hetkel kuum