17. juuni 2004 kell 8:25

USA pangahiiud kätkevad ohtu finantssüsteemile

Uute pangahiidude tekkimine USAs, mille varad on üle 1000 miljardi dollari, suurendavad riski kogu finantssüsteemi stabiilsusele.

Nii väidab USA Föderaalreservi San Fransisco regionaalse kontori analüüsidirektor Simon Kwan värskes raportis, vahendab agentuur TT.

Aastavahetusel oli USAs vaid üks pank, mille varad olid üle 1000 miljardi dollari ? Citigroup. Sealt edasi on pärast ühinemist Fleet Bostoniga selle eksklusiivse klubiga liitunud Bank of America. Varsti jõuab sinna ka JP Morgan Chase amp;Co, kui Bank One ostmine lõplikult vormistatud saab. Sel nädalal andis Föderaalreserv tehingule oma nõusoleku.

Pankade ühinemised kujutavad endast esmajoones riski, et konkurents väheneb ning pangateenuste hinnad lähevad üles, kirjutab Kwan. ?Megapankade? loomine suurendab Kwani arvates aga ka süsteemiriski. ?Megapankade? teke tähendab ühtlasi seda, et need on liiga suured, et kollapsi lubada, mistõttu riigil tuleb võimaliku kriisi korral välja käia tohutuid summasid pankade väljaaitamiseks.

Hetkel kuum