Nafta hind võib järgmisel nädalal langeda

02. juuli 2004, 10:58

Nafta hind võib järgmisel nädalal alaneda, sest OPECi poolt alates juuli algusest toodetav lisanafta jõuab USA kütusemahutitesse, teatas Bloomberg.

Agentuuri poolt küsitletud 47st kauplejast ja analüütikust ennustasid 45 protsenti ehk 21 inimest, et nafta hind langeb, 14 prognoosisid hinnatõusu ja 12 vastajat seda, et naftabarreli hind oluliselt ei muutu.

?Fundamentaalnäitajad viitavad hinnalangusele. Ma arvan, et dollari võrra võib see langeda küllaltki kergesti,? kommenteeris agentuurile Singapuris asuva energeetika konsultatsioonifirma Purvin Gertz analüütik Kurt Barrow.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon otsustas alates 1. juulist tootmist suurendada 2 miljoni barreli võrra 25,5 miljoni barreli võrra ööpäevas millele lisandub veel pool miljonit barrelit alates 1. augustist. Tõsi, Saudi Araabia ja Nigeeria andsid kolmapäeval märku, et augustis ei pruugi naftakartell tootmist siiski suurendada.

Toornafta laoseis on kasvanud võrreldes jaanuariga 16 protsendi võrra 304,9 miljoni barrelini, mis on peaaegu aasta suurim seis. 23. jaanuariga lõppenud nädalal oli aga laosesi madalaim alates 1975. aasta septembrist. Võrreldes aastataguse perioodiga on USAs, kes on maailma suurim nafta- ja naftatoodete tarbija, pakkumine kasvanud 8,1 protsendi võrra.

Eile kerkis nafta augustilepingute hind rahvusvahelisel naftabörsil Londonis 4,6 protsendi võrra 36,07 dollarini barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing