Dollar nelja kuu madalaim

Alvar Jõgeva 19. juuli 2004, 00:00

Dollar kukus euro suhtes nelja kuu madalaimale tasemele, peale tarbijahinnaindeksi avaldamist, mis vähendas intressitõusu tõenäosust.

Tarbijahinnaindeks näitas väiksemat kasvu alates detsembrist, mis valuutakauplejate arvates tähendab, et USA keskpank (Fed) tõstab baasintressi aeglasemas tempos. Fedi baasintressimäär on hetkel 1,25 protsenti, mis jääb alla Euroopa 2 protsendilisele näitajale. Madalam intressimäär vähendab nõudlust dollarideposiitide vastu. See oli peamine põhjus, miks dollar langes euro suhtes.

Daniel Katzive, kes on investeerimispangas UBS valuutastrateeg, sõnas Bloombergile, et inflatsioon ei avalda mingisugust survet USA keskpangale, mis paneks neid agressiivsemalt intresse tõstma. Tema arvates peaks dollar langema.

Dollar nõrgenes euro vastu reede hilisõhtul New Yorgis tasemeni 1,2452, päev varem lõpetati kasuplemine tasmel 1,2356, mis tähendab dollari olulist nõrgenemist. Dollar on viimasest kümnest nädalast kukkunud 9 nädalal euro suhtes. Dollar kukkus ka Jaapani jeeni vastu, langus oli suurim peale 24 juunit.

Tarbijahinnaindeks, mis ei arvesta toidukaupu ja energiakulutusi, tõusis 0,1 protsenti juunis, eelmine kuu kerkis vastav näitaja 0,2 protsenti. Analüütikud olid oodanud 0,2 protsendilist kasvu.

Intressifutuuride põhjal ennustades võib öelda, et Fed tõstab baasintressi vähemalt 1,75 protsendi tasemele aasta lõpuks. Fed tõstis intresse 30. juunil 1,25 protsendi tasemele, mis tähendas intressimäärade tõusu alates 2000. aastast.

Statistika näitab, et rahvusvahelised investorid ostsid mais 56,4 miljardi dollari eest USA valitsuse võlakirju, aktsiad ja teisi väärtpabereid. Aprillis oli sama näitaja 76 miljardit dollarit, ühtlasi oli maikuu näitaja madalaim alates oktoobrist. Välismaalased omavad kokku 1,75 triljoni dollari eest USA valitsuse võlakirju, kokku on emiteeritud võlakirju 3,76 triljoni dollari eest. Statistika illustreerib raskuseid, mis Ameerika Ühendriike võivad ees oodata seoses kapitali meelitamisega riiki, et finantseerida oma eelarve defitsiiti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing