19. juuli 2004 kell 6:57

PM: Riik jätab küüditamise eest põgenenud soodustustest ilma

Uus seadus jättis sajad inimesed, kes küüditamise eest põgenenud ja varjunud olid, represseeritutele kehtivaist soodustustest ilma.

Lapsena kahest suurküüditamisest imekombel pääsenud tartlane Evi Silm kuulis imestusega, et ta ei saa endale represseerituga samu õigusi. Riik ei loe kodumaal enese varjamise tõttu saadud kannatusi Siberiga võrdseks, kirjutab Postimees.

1992. aastal andis Riigikogu välja seaduse, millega rehabiliteeriti kõik kohtuväliselt represseeritud ja alusetult süüdimõistetud isikud, nende seas ka Evi Silm, sest seadus käis ka nende kohta, kel õnnestus end küüditamise eest varjata või väljasaatmise eest põgeneda.

Sellest aastast kehtib «Okupatsioonirežiimide poolt represseeritud isiku seadus». Silm läks pensioniametisse, et endale represseeritu tunnistus saada. Kuid selgus, et tal pole selleks õigust ? ta pole represseeritu. Seega pole tal lootust ka represseerituile mõeldud soodustustele.

Sotsiaalministeeriumi kantsleri Maarja Mändmaa sõnul loeb seadus okupatsioonirežiimide poolt represseeritute hulka genotsiidiohvrid, tõekspidamiste, varandusliku seisu, päritolu või usu tõttu vangistatud või psühhiaatriahaiglasse paigutatud isikud, võõrvõimule vastu hakanud vabadusvõitlejad, küüditatud, tööpataljonis olnud, metsavennad ja kiiritus- või tuumakatastroofi ohvrid ning represseeritute Siberis sündinud lapsed.

Soodustusi saavad vaid need, kes on olnud Eestist välja saadetud.

Hetkel kuum