30. august 2004 kell 8:25

Jaapani aktsiate tootlus võib jääda alla ülejäänud maailma turgude tootluse

Jaapani aktsiate tootlus võib jääda alla ülejäänud maailma turgude tootluse, teatas Nikko Citigroup.

Tõusva päikese maa aktsiate allajäämisootus muule maailmale põhineb OECD maailma majanduskasvu indikaatoril. Viimasel aastakümnel on Jaapani aktsiad kukkunud kuus kuud pärast OECD indikaatori tippu jõudmist keskmiselt kümme protsenti. Juunis tõusis OECD indikaator viieteistkümnendat kuud järjest.

?Jaapanisse on väga vähe mõtet investeerida ajal, mil maailma majanduskasv on aeglustumas,? ütles Nikko Citigroupi analüütik Alexander Kinmont Jaapani Analüütikute Assotsiatsiooni seminaril, vahendab Bloomberg. ?Me oleme Jaapanis sisenemas väga reiskantsesse perioodi.?

Dollarites on sellel kvartalis Nikkei 225 indeks langenud kuus protsenti, tehes selle turu halvemuselt kuuenda tootlusega turuks 60 aktsiaturu seas.

Aeglane kapitalikulutuste kasv Jaapanis ja vähesed väljavaated Jaapani rahapoliitika lõdvendamise osas panevad Jaapani majanduskasvu sõltuma välistest teguritest,? ütles Kinmont. Jaapani majandus kasvas II kvartalis 1,7 protsenti, mis on aasta kõige aeglasem majanduskasv.

Oodatav maailma majanduskasvu aeglustumine peaks järgneval kuuel kuul panema investoreid võlakirju ostma, ütles Kinmont.

Eelmise nädala algul teatas Credit Suisse First Boston, et globaalsed võlakirjaturud on muutunud aktsiaturgude suhtes atraktiivsemaks seoses tõusvate naftahindadega, mis lööb majanduskasvu.

Jaapani aktsiaturu kukkumise eest kaitseb Kinmonti sõnul see, et aktsiad on hinnatud 22 aasta odavaimalt. Jaapani ettevõtete oodatud kasumite alusel arvutatud hinna/kasumi suhe on 18 võrreldes USA 19ga.

Goldman Sachs (Japan) peastrateeg Kathy Matsui soovitas investoritel keskenduda alahinnatud kasvuaktsiatele, nagu Toyota Motor ja Tokyo Electron.

Hetkel kuum