Kohus vaagis kalapettustele keskendunud maksuasju

Anne Oja 08. september 2004, 00:00

Maksu- ja tolliamet esitas Aleksandr Bermanile 1,7 miljoni kroonise kuriteosüüdistuse tänavu kevadel, mil mees vahi all viibis. Prokurör Maria Sutt süüdistab Bermani aastail 2001?2002 toimunud käibemaksupettuses.

Bermani firma OÜ Kranius ostis võltsarvetega kala, krabipulki, liha, Veluxi katuseaknaid ja rehve. Praegu on 1993. aastal asutatud ettevõte likvideerimisel. 1. augusti seisuga võlgnes Kranius maksuametile ligi 2,8 miljonit krooni.

Hetkel OÜ Viplargo tehnikadirektorina töötav Berman ja Kadriorus asuvas spordiklubis ametit pidav Kikas end võltsimises süüdi ei tunnistanud. Berman mainis, et maksudes vajakajäämisi oli, kuid väiksemas ulatuses. ?Olen väga nõrk raamatupidamises,? ütles kohtuistungil kaitsjast keeldunud Berman.

Kraniusega arveldanud osaühingu Dzulest endised juhatuse liikmed Vladimir Jaskov seenior, Vladimir Jaskov juunior ja Viktor Brusilov ütlesid, et pole kunagi kala ja lihaga kaubelnud, nagu nähtub Dzulesti nimel Kraniusele esitatud arvetest. Petuarved väljastas Dzulest pärast müüki inimesele, kes lubas ettevõtte likvideerida, kuid pole seda tänini teinud.

Raam Ehituse endine direktor Üllar Karro ütles, et Raam Ehitus lõpetas tegevuse 2001. aasta oktoobris. Maksupettusse kaasatud arved olid väljastatud 2002. aasta aprillis. Raam Ehituse nimel müüdi Kraniusele muu hulgas ka Veluxi katuseaknaid ja rehve, mille müügiga pole ettevõte kunagi tegelenud. ?Juhatuse liige Arkadi ?abajev viis raamatupidamise kaasa,? tunnistas Karro kohtus. Raam Ehituse raamatupidajana töötanud Tatjana Kikas jätkas mõnda aega koos ?abajeviga firmas Riktar-Ehitus, ütles Karro.

Varet Kaup juhatuse liige Aivar Voitka ütles, et teda palgati tankistiks. ?Kaupa ei liikunud, see oli ainult paberil. Ladu ei olnud,? kostis ta müüdud kala ja krabipulkade kohta.

Kohus jätkab Bermani ja Kikase tegude arutamist neljapäeval ja reedel. Süüdimõistmise korral ootab Kikast rahatrahv või kuni kaheaastane vangistus. Berman võib võltsimise ja maksupettuse eest kuni üheksaks aastaks kinni minna.

2002. aastal mõistis kohus Aleksandr Bermani lihtmenetluses süüdi volikirja võltsimise ja 43 000 krooni riisumise eest.

Kõrgharidusega Berman töötas ekspediitorina OÜs Novesystem, kus võltsis volikirja sularaha saamiseks. Novesystemi klientidelt saadud raha jättis Berman ettevõtte kassasse üle andmata. Kohus karistas Bermani 10 000kroonise rahatrahviga ja kohustas kandma pankrotistunud Novesystemist riisutud summa maksuameti arvele.

Korduvalt tollipettustega vahele jäänud Aleksandr Bermani tuntakse Eesti allilmas üheks mõjukamaks isikuks peetava Oleg Lvovi käsilasena, kirjutab Eesti Ekspress. Kõrgharidusega ja valgekrae välimusega Berman tunneb hästi tolliformaalsusi ning eelistab pettusi liha ja kalaga. Tollile vahele jäädes tunnistab ta end tavaliselt süüdi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing