Nordea ? investeering tulevikku

Alvar Jõgeva 15. september 2004, 00:00

Nordea kontserni majandustulemused on märgatavalt paranenud, mis väljendub ka aktsia hinna kerkimises. Siiski on Nordea aktsia veel suhteliselt odav, mistõttu on tegu hea investeerimisobjektiga.

Nordea on Põhjala ja Baltimaade juhtiv finantskontsern, mis koondus Nordea kaubamärgi alla 2001. aastal, olles varem liitnud endaga mitmeid panku. Kontsern tegutseb jae- ja investeerimispanganduse ning varahalduse ja elukindlustuse valdkonnas. Kõige tugevamat positsiooni omab kontsern Soomes, kus panganduse ja elukindlustuse turuosa on vastavalt 40 ja 35 protsenti. Nordea teenuseid kasutab 9,6 miljonit eraklienti ja 900 000 äriklienti.

Mitmed näitajad on Nordeal kehvemad kui Hansapangal. Näiteks firma hinna-tulu (P/E) suhe on 10, samas Hansapanga vastav suhtarv on 15, mistõttu on Nordea aktsia odavam. Samuti hinnatakse Nordea aktsiat 1,4 korda raamatupidamislikust väärtusest kõrgemaks, Hansapangal on sama suhtarv üle kolme. Ilma firmaväärtuse amortisatsioonita on Nordea omakapitali tootlus täiesti võrreldav kohaliku liiderpanga omaga. Hansapanga aktsia eest kõrgema hinna maksmist saab põhjendada kiire kasvuga, kuid ka Nordea on suutnud kasumit oluliselt suurendada ning mahtude kasv peaks jätkuma ka edaspidi. Kui eelmisel aastal suutis Nordea teenida ligi 1,5 miljardit eurot kasumit, siis 2006. aastal peaks see ulatuma juba ligi 1,8 miljardi euroni.

Nordea aktsiate omamise plussiks on ka firma lubadus jagada suur osa kasumist dividendideks. Kontserni eesmärk on maksta üle 40 protsendi kasumist aktsionäridele. Praeguse aktsia hinna juures on dividenditootlus 4?5 protsenti, mis on väärtpaberi omanikule arvestatav sissetulek.

Põhjala ja Baltimaade juhtiv finantskontsern suutis I poolaastal investoreid rõõmustada. Grupi tulemused ületasid ka analüütikute prognoose. Tegevuskasum kasvas 15 protsenti, 1,1 miljardi euroni. Tulud jäid eelmise aasta tasemele, kuid kulud vähenesid 5 protsenti ning laenukahjumid 79 protsenti, mis andis kokku tugeva tulemuse. Nõrkadest külgedest võib välja tuua kauplemise ja investeerimise, mis näitasid tagasiminekut, sest aktsiaturud sel perioodil valdavalt langesid. Samas, 2003. aasta oli turgudel erakordselt hea, seega on tagasiminek üsna loomulik. Kauplemise ja investeeringute tulud on suhteliselt heitlikud, sõltudes peamiselt aktsiaturgude käekäigust. Poolaasta kasum aktsia kohta ilma erakorraliste tulude ja kuludeta oli 0,28 eurot.

Nordea bilansis on ligi 2 miljardi euro suurune firmaväärtus, mis on tekkinud pankade ülevõtmisel. Firmaväärtus tuleb pika perioodi jooksul maha kanda ja see mõjutab negatiivselt kasumit. Reaalset raha firmaväärtuse amortiseerimisel välja ei lähe, vaid piltlikult öeldes lastakse bilansist õhku välja. Samas ei õnnestu häid firmasid omandada raamatupidamisliku väärtusega, mistõttu on firmaväärtuse tekkimine paratamatu. Samuti tekib pankade ühinemisel oluline kulude kokkuhoid, mida on näha ka Nordea tulemustest.

Nordea aktsiaga kaubeldakse Stockholmi, Helsingi ja Kopenhaageni börsil. Kõige aktiivsem kauplemine toimub Stockholmi börsil. Aktsia hind on aasta algusest kerkinud 6 protsenti. Hinnaliikumised on olnud suhteliselt rahulikud, suuremad muutused on kaasnenud majandustulemuste avaldamisega. Nordea aktsia sobib eelkõige konservatiivsele pikaajalisele investorile.

Kokkuvõttes näen Nordea aktsiat kui üsna rahulikku pikaajalist investeeringut. Aktsia hind ei tohiks väga suuri kõikumisi läbi teha ning omanikele jagatakse korralikke dividende. Peale omanikutulu peaks pikemas perspektiivis kaasnema ka kapitali kasv aktsia hinna kerkimise näol, sest Nordea aktsia on hetkel üsna odav. Lisaks toetavad aktsia hinda paranevad majandustulemused. Usun, et börs hindab mõne aja pärast Nordea aktsiat tunduvalt kõrgemalt kui praegu, mistõttu võib praeguselt tasemelt aktsiat ostes arvestada hea tootlusega.

Põhjala investeerimispank Carnegie soovitab Nordea aktsiat osta, oodates turu keskmist ületavat tootlust järgneva kuue kuu jooksul.

Tänu väiksematele tööjõukuludele ja laenukahjumitele ületasid Nordea II kvartali tulemused Carnegie prognoose. Positiivne oli ka intressimarginaali languse peatumine, teises kvartalis näitas marginaal juba väikest kasvu. Pärast majandustulemuste avaldamist tõstis Carnegie käesoleva ja kahe järgneva aasta kasumiennustust. Selle aasta kasum aktsia kohta peaks tulema 0,63 eurot, varasem prognoos oli 0,56 eurot. Kasum sisaldab erakorralist tulu 2 senti aktsia kohta.

Laenuportfelli kvaliteet oli väga hea, teises kvartalis tuli varem maha kantud laene koguni rohkem tagasi, kui tuli uusi provisjone teha.

Carnegie analüütikute arvates on Nordea aktsia õiglane väärtus 7,5 eurot. Nordea aktsia riskitase on keskmine, mistõttu ei tohiks aktsia kõikumised olla suuremad kui turul keskmiselt.

Analüütikud prognoosivad ka dividendide kasvu. Kui 2003. aasta eest maksis Nordea 0,25 eurot dividende, siis käesoleva aasta ennustus on 0,27 eurot. 2005. ja 2006. aasta dividendiprognoos vastavalt 0,29 ja 0,31 eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:43
Otsi:

Ava täpsem otsing