Disainrõivaste müük kõigub tasuvuse piiril

Kristina Traks 30. september 2004, 00:00

Mõnede eranditega näib maailmakuulsate disainerite toodangu müümine Eestis olevat lootusetu äri ? käibed ja kasumid on imepisikesed, paljud ettevõtted maadlevad kahjumiga ning on aastaid miinuses omakapitaliga eksisteerinud.

?Ei ole see äri eriti kasumlik jah,? tunnistas Tae Fashioni omanik Ahto Eberhard. ?Need, kes müüvad oma asja 100 või 200 krooniga, elavad tänapäeval palju uhkemat elu kui need viimased mohikaanlased, kes üritavad kvaliteeti müüa.?

Ahto ja Tiina Eberhard on butiigiäriga tegelenud kümmekond aastat, hetkel plaanitakse tegevust pisut kokku tõmmata ? äri pole enam sama kasumlik kui 90ndatel. ?Inimeste laenukoormus on väga suur, pank saab esimesena oma raha kätte ja kõik ülejäänud kannatavad,? ütles Eberhard.

Kui palju poes päevas rahvast läbi käib, on Ahto Eberhardi sõnul raske öelda. ?Mõni päev on selline, nagu oleks rongiga ekskursioone toodud, teine päev aga on hea, kui kümme inimestki läbi astub.?

Kingi ja nahktooteid müüva Bri & Ti Moda OÜ ühe juhatuse liikme Tiina Liiviku sõnul müüdi eelmisel aastal Pollini, Baldini ja Mochino nahktooteid ligi 4 miljoni krooni eest ja firma oli kasumis. ?Selline käive on ka lagi, rohkem sellistele toodetele meie hinnangul Eestis turgu pole,? ütles Liivik. ?Täishinnaga on neid kaupu üpris raske müüa.?

OÜ Kormek Tradingu kaupluse Don & Donna müüja Marika Barteneva jätab telefonis optimistliku mulje ? suurärimees Urmas Sõõrumaa kaasale Kätlin Maranile kuuluva poe majandustulemustest pole tal õrna aimugi, kuid tundub, et äril läheb hästi. ?Kätlin kindlasti tahaks, et läheks paremini,? ütles Barteneva.

Teiste seas Trussardi ja Cerruti müügiga tegelevas poes peetakse klientide üle kindlat arvestust ? kui kauplusesse saabub uus kaup, saadetakse SMSid teele.

Barteneva üritab klientide soovide põhjal statistikat teha. ?Olen hakanud üles kirjutama klientide suurusi, et teada, milliseid numbreid rohkem tellida,? tutvustas Barteneva personaalset lähenemist.

Mitmed eksklusiivrõivaid müüvad kauplused torkavad silma erakordselt madala palgatasemega, makstes töötajatele miinimumi lähedast palka.

Nii näiteks Don & Donna palkas 2002. aastal 79 184 krooni eest terveks aastaks kolm müüjat ja osalise tööajaga töötava raamatupidaja.

Vivienne Westwoodi ja Roccobarocco rõivaid müüval Marta butiigil läks samuti töötajaid palgates hästi. Firma kolm töötajat said eelmisel aastal kokku palka vaid 100 800 krooni, mis teeb keskmiselt 2700 krooni kuus. Miinimumpalk oli eelmisel aastal 2160 krooni.

Maksu- ja tolliameti kontrolli osakonna talituse juhataja Ramses Alliksoo sõnul kõigub Tallinna vanalinna tuntud butiikides palgatase miinimumpalga ja Eesti kolmekordse keskmise palga vahel. ?Madal palk võib muu hulgas viidata ka sellele, et tulud võetakse välja dividendina,? ütles Alliksoo.

Maksuametis on praegu uurimisel üks võimalik ümbrikupalgajuhtum ühes Tallinna vanalinna butiigis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing