Ligi 25 eestlase portfellis oli USA farmafirma Mercki aktsiaid

Annika Matson 04. oktoober 2004, 00:00

Neljapäeval langes Mercki aktsia New Yorgi börsil 26,8 protsenti, 33 dollarile. Reedel aktsia veidi kosus, 33,31 dollarile.

Konkurendi Pfizeri aktsia tõusis uudise peale 1,4 protsenti, 30,6 dollarile.

Nimelt leiti kliiniliste katsete käigus, et ravimitootja populaarne valuvaigisti Vioxx kahekordistab südamerabanduse riski, mistõttu tuleb see müügilt ära korjata.

Peale eraisikust aktsionäride said ränga löögi ka USA investeerimisfondide osakute omanikud. ?Turul liigub kuuldus, et Citigroup omas enne neljapäeva oma fondides 2 miljardi dollari eest Mercki aktsiaid. Seega said nad hetkega 0,5 mld dollarit kaotust, mis on valus löök,? ütles LHV maaklertegevuse juht Kristjan Lepik. Tema sõnul oli Merck ka mõne teise USA fondi lemmiklaps. Indeksifondis Profunds Ultra Pharmaceuticals oli Mercki 10, Fidelity?s Select Pharma fondis 8, One Group Health Sciences ja Strong Dow 30 Value fondis 6 ning Hennessy Total Returnis 5,5 protsenti koguvaradest.

Lepiku sõnul on LHV Mercki aktsiatega kauplejaid suhteliselt vähe, umbes viis. Seevastu konkurenti Pfizerit on nad soovitanud osta, mida on ka investorid teinud.

Ühispanga maakler Peeter Koppel sõnas, et neil on Mercki kliente veidi vähem kui kümme. Enam on samuti Pfizeri väikeaktsionäre. ?Neljapäevase kukkumise peale meie kliendid aktsiaid müüma ei asunud,? märkis ta, lisades, et Merck on rohkem investori ja mitte spekulandi aktsia. Eksperdi sõnul võitis konkurendi ravimi ebaedust kindlalt Pfizer. ?Kui fond on oma tingimustes määratlenud, et meditsiinisektorit teatud kogus, siis Merckist raha välja voolates, läks see Pfizerisse,? märkis Koppel.

Ka Hansapanga maakleri Raido Lillemetsa sõnul on neil Merckiga kauplejaid alla kümne. ?Klientide positsioonid on ka väiksed, 100 aktsia ringis, suurim kogus oli vist 175 aktsiat,? ütles Lillemets.

?Kohe Mercki ostma pole mõtet tormata,? ütles Lillemets. Pigem oodata, kuni ta maha rahuneb, sest aktsia võib veelgi langeda. Tema sõnul reageeris turg sellele uudisele siiski üle, sest Vioxx andis kümnendiku kogu Mercki müügist.

USA kauplejate sõnul oleks Merck neljapäeval veelgi rohkem kukkunud, aga teda aitas kvartali viimane päev, mil fondijuhtidel on saanud tavaks osta aktsiaid, et investoritele oma portfelle paremas valguses näidata.

Kauplejate sõnul aitas aktsiatel püsida kvartali viimane päev, mil fondijuhtidel on saanud tavaks osta aktsiaid, et investoritele oma portfelle paremas valguses näidata.

Tõenäoliselt kaebab kompensatsiooni lootuses USAs ettevõtte kohtusse tohutu hulk inimesi, kel on südameprobleeme ning kes on mainitud ravimit manustanud. Seda tehakse ilmselt vaatamata sellele, et ollakse toitunud peamiselt rämpstoidust ning harrastatud muidu ebatervislikke eluviise.

Mercki valualandajat Vioxx on müüdud viimased viis aastat. Spekulatsioone on olnud kümnete ja ehk isegi sadade tuhandete inimeste surmajuhtumite kohta. Hetkel on 2 miljonit patsienti ravimit tarbimas. Neljapäeval kõlas mitmeidki signaale, et kas Merck suudab üldse tekkinud probleemist terve nahaga välja tulla. Mercki suur probleem on ka see, et viimasel ajal pole neil olnud hitt-tooteid. Nad on igasuguseid tooteid pidanud eemaldama juba testimisfaasis. Kõrvalmõjud on neil ka varem probleemiks olnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:46
Otsi:

Ava täpsem otsing