• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  FIE konto ja FIE erikonto on kaks erinevat asja

  Erikonto on mõeldud peamiselt suuremate ettevõtlusostude tarvis raha korjamiseks, aga seda võib vabalt kasutada igasuguste ostude tegemiseks: seadus siin mingeid piire ei sea.
  Erikontol olevat raha ei maksustata niikaua, kui raha erikontol on. Kui see sealt välja võtta, läheb väljavõetud summa tuludesse ja selle eest tehtud kulud kuludesse. Kui erikontolt väljavõetud raha ainult ettevõtlusvälise isikliku elu jaoks kulutada, pole ettevõtluse kuludesse selle arvel midagi kanda.
  Riigile tuleb deklareerida erikonto seis aasta alguses ja lõpus: arvestusperioodiks on kalendriaasta ning kontole kantud ja sellelt kadunud raha arvestus toimub nende kahe seisu võrdlemise teel. Kohe aasta sees ei tule erikontolt võetud raha pealt mingeid makse maksta.
  Seadus ei piira erikontol hoitava raha hulka ega selle seal hoidmise aega. Erikontol olevat raha mitte ainult ei maksustata, vaid selle aastane kasv arvatakse ettevõtluse kuludesse. Sinna võib kanda ainult ettevõtluse tuluna laekunud raha ja saadud ettevõtlustoetusi. Muud raha sinna kanda ei tohi ja selle eest peab ettevõtja ise hoolitsema.
  Raha, mida erikontole kanda võib, peab olema sinna kantud kümne tööpäeva jooksul ettevõtjani jõudmisest lugedes. Seepärast ei saa sellelt kontolt aasta sees midagi välja võtta ja seda siis aasta lõpus näiteks palga arvel kompenseerida: pole tegemist ettevõtlustuluga ja kümme tööpäeva ettevõtlustulu (mida kompenseerida tahetakse) FIEni jõudmisest on ammu läbi. See, millist raha ja millal erikontole kanti, on teatud piirini võimalik revisjoni käigus tagantjärele kontrollida.
  Kes tahab erikontot kasutada, peab minema panka ja seal uue konto avama. Alates 2002. aasta 1. juulist ei pea maksu- ja tolliamet enam arvet kodumaiste ettevõtjate pangakontode numbrite üle ja seepärast ei ole vaja uuest kontost viie tööpäeva jooksul maksukeskusele teatada.
  Erikontoks saab konto alles siis, kui aasta tuludeklaratsiooni täites erikonto tabelisse midagi kirjutatakse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiaturud alustasid nädalat reipa tõusuga
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.