Villy Paimets • 17. oktoober 2004 kell 22:00

Mobiilisideoperaatorite kasumid vähenevad

Eesti Telekomi kolmanda kvartali aruandest selgus, et EMT keskmine tulu ühe kliendi kohta on järjekindlalt langenud, kukkudes aastaga 45 krooni kuus.

?Tulu kliendi kohta on langev sellepärast, et uued mobiilikasutajad on valdavalt nendest segmentidest, kus sidekulud hoitakse väikesed ? lapsed, seeniorid, tudengid...,? ütles EMT avalike suhete juht Kaja Pino. Teine põhjus on Pino sõnul hindade allatulek.

Radiolinja Eesti ASi juhatuse aseesimees Andrus Hiiepuu ütles, et tulu kliendi kohta on kõige rohkem mõjutanud käesoleval aastal välja lastud ZEN-kõnekaart, mis on vähehaaval keskmist tulu langetanud.

Uue mobiilsideoperaatori Bravocom juht Peep Põldsamm leidis kliendilt teenitava tulu kukkumisele kaks põhjendust. ?Esiteks, ärikliendi segment on sisuliselt küllastunud, liitumisi juurde ei tule ja kasvab erasegment, kus tulu on väiksem,? loetles Põldsamm. ?Teiseks, jaehinnad on kukkunud kiiremini kui eraklientide kasutatud teenuste mahu kasv.?

Kuna juba üle miljoni Eesti elaniku kasutab mobiili ning järgmisel aastal rakenduv numbri liikuvus toob kaasa hinnasõja, siis ehk hakkab mobiilsideturu kogukäive oma laeni jõudma?

?Käibe lagi küll käes ei ole ? jõudsalt kasvab andmeside osakaal,? lükkas Pino väite ümber. ?Aasta jooksul on näiteks EMT Go! aktiivsete kasutajate arv suurenenud kolm korda ning EMT võrgus on nüüd üle 105 000 mobiilinterneti kasutaja.?

Väitega ei nõustunud ka Hiiepuu. ?Radiolinja käive on olnud viimastel aastatel kasvava trendiga, ka sel aastal oleme kasvatanud oma käivet ja kasumlikkust kiiremas tempos kui eelmisel aastal. Peamisteks kasvuallikateks on äriturg ning noorte ja seenioride kasvav eraturg.?

?Usun, et mobiilituru käive ei hakka veel kokku kuivama,? teatas Põldsamm. ?Aga kindlasti see stabiliseerub, sest kuigi uute tulijate saabumisega algab hinnasõda, püsivad teenuste kasutamise mahu kasv ja hindade alanemine veel mõnda aega tasakaalus.?

?Pikas perspektiivis on turul loomulikult langustrend, sest tänased investeeringud on tagasi teenitud, kuid säilitatud on siiski ülisuured tegevuskasumi marginaalid,? ütles Põldsamm. ?Juba ainuüksi marginaali languse võrra mõistlikule tasemele, 15?20protsendile, peaks turu käive konkurentsi tõttu 3?7 aasta jooksul vähenema.?

Liiga suurtele marginaalidele viitas ka Tele2 juhatuse esimees Üllar Jaaksoo. ?Tugev konkurents vähendab Eesti Telekomi kasumlikkust, kohati ka liigkasumlikkust,? ütles Jaaksoo ja lisas: ?Parafraseerides Ostap Benderit: härrased kohtunikud, konkurents jätkub?.?

Hetkel kuum