Ülo Toomsalu • 19. oktoober 2004 kell 6:20

EPL: Tallinn ja Helsingi kasvavad kokku kümne-kahekümne aastaga

Tallinn ilma Helsingita hakkama ei saa: tulevik toob kaksiklinnale ühise linnavalitsuse, bussipileti ja tunneli.

Nii tõdesid Eesti arvamusliidrid eile peetud visioonikonverentsil Estonia kontserdisaalis, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti Tuleviku Uuringute Instituudi direktor Erik Terk: ?Tallinn ja Helsingi on nii suurimad konkurendid kui ka suurimad koostööpartnerid.?

Tallinna võtmeküsimus on Helsingile lähenemine, et tekiks Kopenhaageni-Malmö-sugune kaksiklinn, toonitas Edgar Savisaar. ?Julgen ennustada, et kümne aasta pärast on meil ühine volikogu ja kahekümne aasta pärast ühine linnavalitsus,? lausus ta.

Praeguse linnavolikogu liikme sõnul peaks Tallinn ja Helsingi tegema ühise üldplaneeringu ja siduma omavahel ühistranspordisüsteemid nii, et sama bussipiletiga saaks sõita nii siin- kui ka sealpool lahte. ?Ka laevaühendus pole vaid laevafirmade asi. Kuid usun, et juba meie lapselapsed saavad kasutada Helsingi ja Tallinna vahelist tunnelit,? ütles Savisaar.

Savisaare hinnangul võiks ka tänavapilti rohkem soome keelt tuua, näiteks tänavanimedesse. ?Tallinna ja Helsingi liit ei ole mitte suva küsimus, vaid objektiivne reaalsus,? oli Savisaar kindel. Muu hulgas võiks Tallinna arendamisel Savisaare sõnul siia vabalt ehitada ka Euroopa kõrgeima maja.

Hansapanga Grupi juhatuse esimees Indrek Neivelt leidis, et Tallinn on konkurentsivõimeline vaid liidus Helsingiga, leidis Neivelt. ?Talsingis elaks sama palju rahvast kui näiteks Suur-Stockholmis,? selgitas ta.

Hetkel kuum