Peeter Raidla • 25. oktoober 2004 kell 15:40

Peaministri kaastundeavaldus

Peaminister Juhan Parts tegi täna kaastundeavalduse seoses Eesti sõduri hukkumisega Iraagis.

Avaldame siinkohal kogu kaastundeavalduse:

'Head Eesti inimesed!

On minu kui valitsusjuhi raske ja kurb kohustus teatada, et täna hommikul ründasid terroristid Iraagis Eesti kaitseväe ESTPLA-9 üksuse patrulli.

Rünnaku tagajärjel hukkus kaitseväelane Arre Illenzeer, viis kaitseväelast - neist kaks raskelt - said haavata.

Austatud Arre Illenzeeri omaksed, Eesti Vabariigi Valitsus ja Eesti rahvas tervikuna on täna sügavas leinas koos teiega. Meie hinges on nii kaastunne kui ka tänutunne Arre Illenzeeri vapruse eest. Oleme tänulikud nii talle kui tema rühmakaaslastele

aga ka kõigile teistele Eesti kaitseväelastele, kes missioonidel Iraagis, Afganistanis, Lähis-Idas, Kosovos ja Bosnia-Hertsegoviinas kindlustavad Eesti ja kogu maailma julgeolekut, nende panuse eest. Ja me oleme mures nende turvalisuse pärast.

Usun, et nii Arrel kui tema rühmakaaslastel ja kogu Eesti rahval oli veel juunis, mil ESTPLA-9 oma missiooni alustas, väga valusalt meeles Andres Nuiamäe traagiline hukkumine Iraagis selle aasta veebruaris. Ometi ei suutnud terroristid heidutada Arret sellest missioonist, ega suuda samamoodi terroristid heidutada Eesti riiki tervikuna oma missioonist.

Me teadsime, kui me rahvusvaheliste jõududega ühinesime, et ühiste väärtuste ja eesmärkide kaitse ei ole lihtne, ometi me kõik lootsime, et seda kõige hullemat õnnestub vältida. Nüüd, kus me jälle valusalt näeme, et kaotusi vältida ei ole olnud võimalik, on oluline teha kõik selleks, et need kaotused ei osutuks asjatuks.

Arre Illenzeer on juba teine Eesti sõdur, kes hukkus Iraagi julgeolekutagamismissioonil.

Iraagi esimesed demokraatlikud, vabad valimised peaksid rahvusvahelise koalitsiooni ja ÜRO plaanide kohaselt toimuma kolme kuu pärast.Terroristide, kurjategijate tegevus destabiliseerimaks olukorda Iraagis on selle ajaloolise päeva lähenemisel kasvanud. Arre Illenzeer oli üks nende järjekordsetest ohvritest, täna võtsid nad Eesti poisi elu.Seetõttu on ääretult oluline rahvusvahelise koalitsiooni jätkuv ja kindlameelne töö, et tagada demokraatia ja inimõiguste võit Iraagis ning kõigi iraaklaste ja Iraagis teenivate rahuvalvajate julgeolek.

Ka sellises olukorras nagu täna tähendab rahvusvahelistes kooslustes jätkamine meie jõudu ja otsustavust täita oma kohust ning olla kindlad oma eesmärkidele.

Eesti valitsuse nimel sügavat kaastunnet avaldades

Peaminister Juhan Parts'

Hetkel kuum