Tõnis Arnover • 26. oktoober 2004 kell 11:01

Norra valitsuse otsus lahendab naftatööstuse töötüli jõuga rahustas turge

Kui Norra tööandjad ähvardasid mitu kuud väldanud streigi suhtes rakendada lokauti, mis peataks Norra naftaekspordi, otsustas valitsus sekkuda.

Norra on maailma suuruselt kolmas naftatootja. Kui selle naftaeksport peatuks, võib naftabarreli hind kerkida üle 70 dollari. Valitsuse meelest ei tohi seda juhtuda, sest see seaks ohtu Norra maine naftamüüjana selletagi pingelises turuolukorras. Pealegi läheks peatatud tootmise päev Norra riigile maksma 2,66 miljardit krooni.

OFSi ametiühingusse kuuluvad naftaplatvormide töötajad streigivad juba neljandat kuud. Nüüd otsustasid tööandjad rakendada lokauti, mis peataks naftatootmise täielikult. Et seda vältida, otsustas Nora tööminister Dagfinn Höybråten esitada parlamendile ettepaneku streigi sundlõpetamiseks.

Hetkel kuum