• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ukraina seisab enne valimisi teelahkmel ida ja lääne vahel

  Praeguse Ukraina peaministri Viktor Janukovit?i valimisvõit kindlustaks Moskva mõju regioonis, kust kaudu kulgeb suur osa Venemaa gaasi- ja naftatransiidist Lääne turgudele.
  Opositsiooni kandidaat Viktor Ju?t?enko seevastu otsiks tihedamaid sidemeid Euroopa Liiduga, viiks Ukraina NATOsse ja WTOsse ning püüaks vabaturu jõududega õõnestada oligarhide mõju Ukraina majanduses.
  Võistlus on tasavägine ning valimiskampaania ametist lahkuva presidendi Leonid Kut?ma soosiku Janukovit?i kasuks kõvasti kiivas. Ent Erinevalt Venemaa presidendivalimistest ei ole Ukraina valimiste tulemus ette teada.
  Valimisvõitlusse on sekkunud on ka Venemaa president Vladimir Putin, kes kiitis viis päeva enne valimisi Ukraina vaadatuimate telekanalite eetris Ukraina-Vene häid suhteid ja peaministri majanduspoliitikat. Eile osales Putin Kiievis pidustustel, millega Ukraina märkis esmakordselt natsistliku võimu alt vabanemise aastapäeva.
  Opositsiooni kandidaat Viktor Ju?t?enko on endine keskpanga juht ja aastatel 2000?2001 Ukraina peaminister. Toona pälvis ta lääne tunnustuse bürokraatia ja korruptsiooni ohjamise ning Ukraina majandusliku kokkuvarisemise peatamisega.
  Ju?t?enko tahab, et Ukraina võtaks kindlama kursi koostööle lääneriikidega. Majanduses on tema jaoks probleem number üks suur varimajanduse osakaal ? ligikaudu 55 protsenti, mis on Ida-Euroopa kõrgeim. See on Ju?t?enko sõnul peamine põhjus, miks tavakodanike elujärg pole kiirest majanduskasvust hoolimata paranenud.
  Majanduskasv läheb ka riigieelarvest mööda ? Ukraina üheksa kuu majanduskasv oli tänavu 13,4 protsenti, riigieelarve tulud kasvasid kõigest 1,5 protsenti.
  Ju?t?enko lubab alandada makse ja kiirendada erastamist. Varasematest hämaratest tehingutest lubab ta aga vaidlustada vaid Ukraina suurima terasetootja Kryvorizhstal ?ärastamise? sel suvel Leonid Kut?ma väimehe firmale. ?Meie jaoks ei ole selle firma erastamine juriidiline fakt. See oli vargus. Need isikud tuleb kuriteo eest vastutusele võtta,? ütles Ju?t?enko intervjuus agentuurile Bloomberg.
  Samuti suhtub Ju?t?enko reservatsioonidega Venemaaga sõlmitud gaasitransiidi lepingutesse, kus tulevaste transiidituludega on kustutatud Ukraina varasemat gaasivõlga Venemaa ees. Hiljuti teatas Venemaa Gazprom, mille ekspordist Lääne-Euroopasse kulgeb 80 protsenti läbi Ukraina, et ehitab sealtkaudu veel ühe torujuhtme.
  Kui Ju?t?enko esindab muutusi ja suuremat lääneorientatsiooni, siis Janukovit? esindab praeguse kursi jätkamist ning suuremat koostööd Venemaaga, sealhulgas nelja riigi ühise majandusruumi arendamist koos Kasahstani ja Valgevenega.
  Janukovit? on loobunud eesmärgist NATOga ühineda, leides, et Ukraina peaks ühinema vaid sellise julgeolekualliansiga, kus liikmeks on ka Venemaa.
  Suvel muutis ta lääneriikide protestist hoolimata riiki läbiva naftajuhtme kurssi, mis pidi algselt tooma Kaspia mere naftat lääne turule. Nüüd pumbatakse selle kaudu Vene naftat Odessasse, mis omakorda suurendab Ukraina sõltuvust Moskva energiakandjatest.
  Ettevõtlustingimused on Ukrainas jätkuvalt keerulised, ütleb EBRD peaökonomist Willem Buiter, kuid kiire majanduskasv kannustab investorite huvi.
  IMF ennustab Ukraina 50 miljardi dollarilisele majandusele tänavu 12,5% kasvu. 2003. aastal kasvas majandus 9,4% tempos.
  Kiievi börsi põhiindeks PFTS on aasta algusest kerkinud 71%.
  Samas on Ukraina Transparency International 2004. aasta korruptsiooniindeksis 145 riigi hulgas 122. kohal, jäädes tahapoole nii Usbekistanist kui Zimbabwest.
  Majanduses võimutseb kitsas oligarhide grupp ning suur osa kapitalist voolab jätkuvalt riigist välja.
  Martti Kiipsaar, kelle Eesti-Ukraina ühisfirma Petra vahendab Eestist Ukrainasse mööblit, möönab, et pärast Eesti-Ukraina vabakaubanduslepingu lõppu on äritegemine Ukrainaga keerulisem ? maksud kõrgemad ning Eesti ettevõtjaid Ukrainas vähem näha.
  Samal ajal areneb riigi majandus kiiresti ning välisfirmade huvi Ukraina vastu on suur. Mööbli alal pakuvad tugevat konkurentsi eelkõige itaallased.
  Ärikliimas on probleemiks kindlasti korruptsioon. ?Iga väike ametnik on suur ülemus,? ütles Kiipsaar. Samuti on viimasel ajal grivna kurss dollari suhtes kõikuma löönud ? inflatsioon võtab hoogu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Börs: USA aktsiaturud lõpetasid nädala väikse tõusuga
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.